Kultni zagrebački klub ostaje bez terena. 300 zagrebačke djece nema gdje trenirati

Foto: Uspinjača-Gimka

NA ZAGREBAČKOJ Malešnici, kvartu na zapadu grada, ruši se jedno malonogometno igralište. To znači da će velikom broju tamošnje djece bavljenje sportom biti značajno otežano, bilo rekreativno, bilo kroz neke od sportskih škola. To je veliki problem i za školu futsala Uspinjača-Gimke, kultni klub koji je jedan od najtrofejnijih u državi i koji je davne 1989. godine osvojio neslužbeni trofej prvaka Europe.

"Obratili smo se na više adresa u gradu, ali radi se o klasičnom prebacivanju odgovornosti. Nitko nam još nije odgovorio što će se točno tamo graditi i kome se možemo obratiti tom prigodom. Iz gradskih ureda upućuju nas na lokalna kvartovska vijeća, oni nas upućuju na sportske urede i tako u krug. Radi se o vrlo ozbiljnom problemu za tamošnju djecu koja neće imati gdje trenirati", priča nam Korab Morina, bivši proslavljeni reprezentativac i voditelj Uspinjačine škole futsala.

Apeliraju na grad

"Apeliramo na sve instance u našem Gradu Zagrebu da nam dozvole koristiti igralište na Malešnici. Zanima nas kome to smeta da se djeca nesmetano igraju, bave sportom, da odaberu tjelesnu aktivnost u odnosu na poroke?" pitaju se u klubu.

"Ovim apelom želimo spriječiti najavljeno rušenje malonogometnog terena kojim se građanstvo služi desetljećima, a od 2018. godine na istom je terenu bavljenje sportom započeo velik broj predškolske i osnovnoškolske djece.

Više od 300 mladih igrača MNK Uspinjača-Gimke rado bi nastavilo trenirati u svom kvartu, ne smetaju im ni kiša ni snijeg, vesele se svakom novom treningu i utakmici, ali za nagradu ih je u nekoliko navrata posjetila policija na poziv nekolicine stanara, po nalogu onih koji imaju drugačije planove za korištenje i profit na površini između stambenih zgrada u Ulici Saliha Alića", nastavlja Morina.

Morina se obratio ustanovama Mjesni odbor Malešnica i Gradska četvrt Stenjevec. Međutim, nije dobio konkretan odgovor na pitanje kome da se obrati za plaćanje najma i sprječavanje rušenja terena. "Pitanja su tu, ali odgovora nema", dodaje Morina.

"Nadamo se da ova problematika neće ostati mrtvo slovo na papiru i da će se naći službenik koji neće dopustiti nepravdu te će naći način da vrati vjeru roditeljima koji su tužni i ljutiti, a pogotovo djeci koja nam iz dana u dan kad završe školovanje bježe trbuhom za kruhom. Ovo zasigurno nije način za zadržati ih u Lijepoj Našoj", zaključio je.

Problemi Zagreba sa sportskom infrastrukturom

Grad Zagreb ima velikih problema sa sportskom infrastrukturom, a posebno se to odnosi na dvoranske sportove. Postoji jako puno klubova, a jako malo dvorana, od kojih su neke godinama neupotrebljive, dok su druge, poput Doma sportova, u fazi obnove nakon potresa koji je pogodio grad 2020. godine.

Zbog toga, ali i drugih razloga, dio klubova prisiljen je održavati treninge na otvorenom ili u improviziranim dvoranama i centrima. Svako dodatno gašenje sportskih objekata samo multiplicira probleme, a klubovima se rijetko nudi zamjensko rješenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.