Puštena snimka Širića i Maleša: Dobar ti je onaj "bosančić" iz Zagreba. Nego, ajde´ ljudima bih trebao nešto dati za Božić..."

Foto: Cropix / D. Tadić

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu počelo je suđenje Željku Širiću, bivšem dopredsjedniku HNS-a te Nevenu Šprajceru, visokom nogometnom dužnosniku iz Karlovca, po USKOK-ovoj optužnici zbog sumnje u primanje mita za "pošteno suđenje". Na prvom ročištu Tonči Petković, u ime tužiteljstva, iznio je dokazni materijal koji se većinom sastoji od video i audio zapisa te sms poruka. Danas je preslušan audio zapis s prvog sastanka Željka Širića i Hrvoja Maleša kao USKOK-ovog pouzdanika. Širić i Šprajer bili su na ročištu. Obojica su izjavili da nisu krivi. Njihova obrana pokušat će dokazati da je Malešov motiv sporan te da Širića nagovara na kriminalne radnje. Tužiteljstvo odgovara da Širić u tom slučaju ne bi pitao Maleša koliko novca ima i kada će mu ih donijeti.

Širićeva obrana: Maleš ga nagovara na kriminalnu radnju?! 

"To ćemo dokazati tijekom suđenja. Na idućem ročištu sljedećeg petka slušat ćemo i zapise s drugog sastanka te telefoinske razgovore Maleša i Širića, te Širića i Djedovića. O kvaliteti dokaza odlučit će sud", rekao je Petković.

"Obrana ide na tri bitna elementa. Smatramo da su dokazi nezakoniti te da Maleš nagovara Širića na kazneno djelo. Nadalje, veliki broj svjedoka koji su saslušani tijekom istrage eliminirani su, iako puno znaju., Većinom su to ljudi iz Hajduka i Karlovca. Treće je pravno pitanje, jer USKOK tvrdi da je Širić odgovorna osoba, a mi tvrdimo da nije", rekao nam je Krešimir Vilajtović, odvjetnik Željka Širića.

Širića Uskok tereti za primanje mita za pošteno suđenje Hajduku i Karlovcu. Od Maleša je prema optužnici primio 30 tisuća eura u označenim novčanicama hotelu Antunović. Tom je prilikom s njim bio i Stjepan Djedović, nogometni sudac, no postupak je protiv njega razdvojen jer je pretrpio moždani udar. Nevena Šprajcera tereti se da je Širiću dao tri tisuće eura kako bi osigurao da se NK Karlovcu pošteno sudi 2010. godine.

Širić Malešu: "'Ajde da dam ljudima nešto za Božić"

"Imam nekih 20, sljedeći tjedan bih ti mogao pripremiti još. Ne mogu pratiti sve...", govori Maleš na snimci loše kvalitete, nakon uvodnog razgovora sa Širićem u hotelu Konzul 2011. godine.

"'Ajde, da dam ljudima nešto za Božić", kaže Širić.

Prema dosadašnjim izjavama Hrvoja Maleša, sa Širićem ga je spojio Alojzije Šupraha kojem se predsjednik Hajduka požalio na sudački tretman. Širić mu je na sastanku na odmaralištu prema Krapinskim toplicama, dok su sjedili u njegovom automobilu, spomenuo i stare dugove za Hajdukovo prvenstvo iz 2005. godine, kao i jedan osvojeni Kup. Maleš je novinarima kasnije izjavio da je Širić spominjao cifru od 95 tisuća eura. Razgovarali su i u prostorijama Saveza, gdje se Maleš poželio Širiću zbog delegiranja Brune Marića za susret finala Kupa 2009. godine između Hajduka i Dinama. Prema tvrdnjama Maleša, Širić mu je rekao da će Marić ispraviti neke stare nepravde. Maleš se Širiću požalio i nakon susreta sa Splitom i najavio mu nagradu ako Hajduk tekuće sezone nešto osvoji, uz molbu da zaboravi stare dugove.

"Nije čak ni 20 tisuća eura, jel' to malo? Izvući ću ja 30. Ako je i to malo, mogu navući do 35, 40. No, ne želim se kockati, jer me ovamo jebu na sve strane. Mi moramo biti drugi, ne možemo dopustiti da nas split pretekne", nastavak je audio zapisa koji smio čuli u sudnici.

Snimka je dijelom je loše kvalitete, pa se neki Širićevi odgovori dobro ne čuju. Razgovaraju o predsjedniku RNK Split Slavenu Žužulu, ali i o bivšem lideru županijskog saveza splitsko-dalmatinskog Pašku Viđaku.

"Ti u županijskom savezu imaš protivnika, a ne suradnika. Paško je namazan čovjek, moraš biti oprezan. Najlakše se možeš boriti kada si unutra", savjetuje Širić Malešu.

Predsjednik Hajduka govori da je čuo i da Split podmazuje suce.

"Ako to rade, rade individualno, vaninstitucionalno. Možda daju nekome pojedinačno, ali to su stvari kratkog daha. Kolege ih mogu drukati, a ja im mogu reći: Eto, sad si uzeo, nema te deset godina! Ako je to vrijedno par tisuća eura..." , dao je Širić opis sudačkog posla u HNL-u i objasnio što se događa sa sucima koji su "van sustava".

"Evo vidiš i u Rijeci se događaju greške, a tamo je moj kolega Peraić"

Širić o Bandiću: Medić se okrenuo, jer mu je Bandić rekao majstore nema ti ni stadionani terena

Razgovaraju o Zagrebu, ali iz snimke nije točno jasno o čemu.

Širić govori...

"Ili Medić, koji je ljut na suca, a nije na sina kad promaši tri šanse. Što da ti kažem, pa taj je bio sa Štimce do zadnjeg dana u rušenju saveza, ali morao se okrenuti. Znaš zašto? Zato što mu je Bandić rekao: Ja ti dajem pare, ali majstore nema ti stadiona ni terena, sve ćeš plaćati"

Razgovaraju i o transferima. Maleš pita Širića je li istina da je Krstanović besplatno prešao iz Zagreba u Dinamo.

"Sve što je prešlo iz Zagreba u Dinamo, te iz Dinama u Hajduk, je plaćeno"

Maleš i Širić nabrajaju sve igrače koji su iz Zagreba prešli u Dinamo; Brkljaču, Vrdoljaka, Mandžukića, a spominju i paket Jertec-Buljat koji je stigao u Hajduk.

Maleš priča kako je izgubio Krstanovića.

"Došao sam avionom u Zagreb, zvao me menadžer Đikić i rekao: Dragi, prodano je"

U kontekstu Hajduka i Zagreba Širić spominje hercegovačkog odvjetnika, "čije prezime ne može izgovoriti", a koji je bio treći partner. Ne razumije se točno o čemu govori.

"U  Hajduk nikada nisu ulazili zbog Šoše i Jelavić. Kada su preuzeli klub dočekala ih je jebena dubioza. I onda kada su bili prvaci, posvađali su se zbog para", govori Širić.

Maleša zanima i suđenje na utakmici Intera i Dinama.

"Ništa, ja se moram reorganizirati i spasiti proljeće", kaže Maleš.

Širić se opet referira na Split.

"Njih ne zanima prvo mjesto, njih zanima samo da budu bolji od vas. Mogu oni iskopati sve, ali mene neće"

Dobar ti je onaj "bosančić" iz Zagreba

Širić i Maleš raspravljaju i o trenerima.

"Takvih kao što je Balakov ovdje imaš koliko hoćeš", kaže Širić i hvali Katalinića i Karačića, no napominje Malešu da mu na mjestu trenera treba razbojnik.

"Balakov se uči na Hajduku. Mi ispadnemo iz kupa, a on pita kad su plaće", govori Maleš.

Širić kaže da mu se onaj "bosančić iz Zagreba isplatio". Misli na Senijada Ibričića, i prepričava situaciju u kojoj je sudjelovao i bivši direktor i igrač NK Zagreb Robert Prosinečki.

"Ibričić je bio na probi, stajao je uz rub igrališta, kada mu je doletila jedna lopta. On ju je primio i spustio. Prosinečki mu je rekao: Skini se, ti ne moraš igrati. Dođi sutra na potpis ugovora, jer to s loptom mogu samo ja. I ti", smijao se Širić.

Maleš se vratio na priču oko novca.

"Ja sam u klubu rekao da nešto kupujem, da moram nešto imati... Ti možeš računati da već u petak mogu imati nešto"

Širić mu savjetuje kako da izvuče novac.

"Menadžeri su nastali kao nus proizvod, i to ključan. To su pametni ljudi, oni su izmišljeni kao klasičan filter", kaže Širić.

"Ništa, moram odraditi par razgovora, načelno mi treba dva tri dana, imam par igračića, vidjet ćemo", govori Maleš.

"Ti se meni javi, što ću ja tebe zvati. Zovi kad budeš imao što imaš", kaže Širić.

"Mogu imati 30, 35...  30 do petka"

"Eto dogovoreno", rekao je Širić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.