Dalić: Kapa dolje svima! Ovo je nemoguće i nestvarno

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA je u Rotterdamu nakon produžetaka pobijedila Nizozemsku 4:2 te se plasirala u finale Lige nacija. Donyell Malen doveo je Nizozemce u vodstvo u 34. minuti, no momčad izbornika Zlatka Dalića okrenula je u drugom poluvremenu. Andrej Kramarić zabio je iz kaznenog udarca u 55., a Mario Pašalić nakon asistencije Luke Ivanušeca u 73. minuti.

Šokantan pogodak za 2:2 u šestoj minuti sudačke nadoknade zabio je Noa Lang i tako donio produžetke. U njima je, u 98. minuti, najprije Bruno Petković fantastično pogodio za 3:2, a potom je u 117. izborio novi kazneni udarac, koji je u gol pretvorio Luka Modrić. Finale Lige nacija igrat će se u nedjelju. Hrvatska čeka pobjednika susreta u kojem se u četvrtak u 20:45 sastaju Španjolska i Italija. Ovo su izjave izbornika, igrača i stručnih komentatora nakon utakmice.

Dalić: Hrvatska ima još jednu medalju, nešto što je nemoguće i nestvarno.

"Čestitke dečkima na sjajnoj utakmici, pokazali su kako se bori za Hrvatsku. Ovo je pobjeda za hrvatski narod. Dobili smo Nizozemsku 4:2 na njihovom terenu, a pred našim navijačima. Kapa dolje svima. Hrvatska ima još jednu medalju, nešto što je nemoguće i nestvarno.

Odličnih osam treninga, ništa ih nije poremetilo. Znaju da smo zajedno, grupa. Iznad svih Hrvatska. Sve su izdržali, hvala im na tome. Ovo je jedna od najvećih pobjeda. Sjajna utakmica. Gubili smo 1:0, nismo posustali ni nakon gola u 96. minuti. Pobjeda za povijest", rekao je Dalić, pa nastavio o rotacijama u momčadi:

"Ivanušec je imao sjajnu polusezonu, htjeli smo da on i Pašalić otvaraju prostor Perišiću i Juranoviću na boku. Radili smo dobre stvari na bokovima. Ivanušec i Pašalić su dobro odigrali obranu. Zakasnili smo kod prvog gola. Kasnije smo imali posjed. Na sastanku sam rekao da nema straha ako pokažu ono što su pokazali na treninzima."

"Imamo karakter, ono što druge momčadi možda nemaju. Napravili smo sve, znali smo da će u skoku biti opasni. Nažalost, nismo ih zaustavili i primili smo kasni gol. Neke sudačke odluke bile su kakve su bile. Nemamo želju za finale, nebitno je dolazi li Italija i Španjolska. Bitno je kako će Hrvatska igrati. Imamo broncu i srebro, vrijeme je za zlato", zaključio je Dalić.

Modrić: Vidjet ćemo je li ovo jedna od mojih zadnjih utakmica za reprezentaciju

"Jednostavno volim nogomet. To je snaga, moj pokretač. Možda nismo ušli kako treba prvih 15-20 minuta u utakmicu. Kako je utakmica odmicala, bili smo bolji. Zasluženo smo pobijedili. Možda smo mogli izbjeći te produžetke", rekao je Luka Modrić na konferenciji za medije.

"Prije utakmice izašli smo na zagrijavanje i ostali ugodno iznenađeni brojem naših navijača. Osjećali smo se kao kod kuće", dodao je kapetan hrvatske reprezentacije. Pitali su ga je li ovo jedna od njegovih posljednjih utakmica za reprezentaciju.

"Vidjet ćemo, to trenutno nije tema. Najvažnija je Liga nacija i utakmica koja nas čeka u nedjelju", odgovorio je Modrić te potvrdio kako je ovo jedna od najluđih utakmica u njegovoj karijeri.

"Ova spada u red tih, ludih. Nizozemska na ovom stadionu, ako se ne varam, još nije izgubila. Za neutralne navijače odlična utakmica, s puno prilika. Napravili smo tek pola posla. U nedjelju to moramo potvrditi", poručio je Modrić.

Petković: Gol u 96. minuti bi mnoge poremetio, no pokazali smo karakter

"Jako bitna pobjeda. U svlačionici smo prije utakmice rekli da nam ovo natjecanje nedostaje. Odigrali smo odličnu utakmicu, mogli smo je i ranije riješili, a najvažnije da nije", rekao je Bruno Petković. "Svaki idući gol je najbitniji, ali onaj protiv Brazila je bio poseban. Ovaj će biti visoko na ljestvici. Najbitnije da smo dobili", dodao je.

"Pokušali smo zadržati ritam na početku drugog poluvremena. Znali smo da imamo dosta vremena. Gol u 96. minuti bi mnoge poremetio, no pokazali smo karakter, zaboravili na to i zasluženo prošli u finale. Finale? Nemam želja, neka bolji pobjedi i vidimo se u finalu", zaključio je Petković.

Pašalić: Osjećali smo se kao kud kuće

"Fenomenalan uspjeh, opet pišemo povijest. Bili smo ponosni dolaskom na završnicu. Ali, kad smo već tu, htjeli smo finale. Želimo osvojiti natjecanje. Čeka nas druga stepenica", izjavio je Mario Pašalić. "Luka mi je fantastično asistirao, imali smo vodstvo. Očekivano su na kraju igrali na duge lopte.

Zakomplicirala se utakmica kad smo primili gol, no Hrvatska je opet pokazala da ima mentalnu snagu za izaći kao pobjednik iz teške situacije. Atmosfera je opet bila fantastična. Osjećali smo se kao kud kuće. Tako je puno lakše igrati. Želja za finale? Nemam ih. Bitno je dobro se odmoriti. Sutra ćemo pogledati utakmicu i dobro se pripremiti", dodao je Pašalić.

Ivanušec: Svejedno mi je tko će biti u finalu

"Zadovoljni smo, u finalu smo. Idemo se odmoriti i pokušati uzeti zlato", rekao je Luka Ivanušec, pa dobio pitanje o tome da je startao u prvoj postavi. "Nisam do sastanka bio 100 posto siguran da ću biti u prvoj postavi. Drago mi je da sam odigrao solidnu utakmicu", rekao je.

"Perišić je išao u dribling, lopta se odbila, odigrao sam Pašaliću i on je zabio", prepričao je Ivanušec, pa govorio o Modriću: "Ne znam što više reći. Užitak je igrati s njim. Može se puno naučiti. Fenomen je s obzirom na to kako igra u 38. godini.

Svejedno mi je tko će biti u finalu. Hvala navijačima koji su stigli u Rotterdam. Pozivam ih na finale da opet naprave ovakvu atmosferu", zaključio je Ivanušec.

Erlić: Nismo ovo očekivali

"Pobjeda se na kraju odužila. Mi Hrvati smo navikli na to. Bitno da smo prošli dalje. Ako nisi koncentriran 100 minuta, primit ćeš gol. Uspjeli smo pobijediti, bili smo koncentrirani 120 minuta. Atmosfera je bila fantastična.

Nismo ovo očekivali, svaka čast navijačima. Želje? Italija i Španjolska su odlične, tko god bude, neće biti lako. Idemo skupiti energiju i pripremiti se za utakmicu", rekao je Martin Erlić.

Evo što su rekli Bilić, Stanić i Jarni

"Prava drama. Čestitam svima. Nevjerojatna utakmica, isprva nesadržajna. Bila je sve zanimljivija. Pokazali smo da sve možemo iznijeti", rekao je bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić u studiju Nove TV.

"Kad utakmica traje 120 minuta, čini se da je prvo poluvrijeme bilo jučer. Kvaliteta, snaga, volja, stalno ponavljamo iste riječi. Fantastična izvedba", nadovezao se nekadašnji hrvatski nogometaš Slaven Bilić, danas trener.

"Pogodilo se s izmjenama, donijele su novu energiju. Petković je zabio fantastičan gol. To je pravo lice Hrvatske koje se najavljivalo", izjavio je izbornik mlade hrvatske reprezentacije i nekadašnji bočni igrač reprezentacije Robert Jarni.

Bilić je istaknuo kako je odluka o ubacivanju Brune Petkovića umjesto Josipa Šutala bila fantastična odluka stručnog stožera. Jarni je pak rekao da je podrška navijača bila odlična. "Kako je išao kraj utakmice, tako se činilo da Brozović ima sve više energije. A koliko je Modrić lopti uzeo... To nije normalno", čudio se Bilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.