Ekskluzivno: Donosimo falsificirani zapisnik sramotne Skupštine na kojoj je izabran Marković

DVA MJESECA trebala su da se od Ureda za opću upravu u Zagrebu isposluje zapisnik sa Izborne skupštine HNS-a 17. prosinca. Tih, pokazat će se, cijelih sedam papira, postali su gotovo mitski - nitko ih od HNS-a nije uspio dobiti na uvid. Sada je jasno i zašto. Zapisnik ne sadrži većinu događaja sa Skupštine, iako bi prema vlastitom Pravilniku o radu Skupštine HNS-a morao sadržavati. Također, nisu ga potpisale za to zadužene osobe, ovjeravatelji Skupštine, Dragutin Marjanović i Stjepan Merkeš, već su to učinili Marković i Srebrić. Pitanje je samo, s njihovim znanjem ili bez njega? Lančana reakcija nastala je kada je takav zapisnik ovjeren u Uredu državne uprave. Kako? Mađioničarskim trikovima.

HNS dužan je zapisnik prema vlastitom Pravilniku o radu skupštine, usvojiti tek na prvoj idućoj, dakle, 19. travnja. I tu nema problema. No, u istom tom Pravilniku o radu skupštine piše i što Zapisnik sa skupštine mora sadržavati.

To je važno, ako znamo da, na temelju od strane Ureda za opću upravu ovjerenog zapisnika Vlatko Marković kao predsjednik Udruge građana HNS može biti zaveden u Registar udruga. To je važno, i ako smo, a jesmo, nazočili prosinačkoj skupštini koja se pretvorila u visokorizični skup "revolveraša" i siledžija. Sa strane gledajući, institucija koja bi priznala onakve izbore, trebala bi preispitati svrhu svog postojanja. No u praksi to ide ponešto drugačije.

Na temelju zapisnika koji prilažemo u galeriji, skupština je proglašena legitimnom. No, već letimičan pogled na tih sedam stranica jasno je da u ovom slučaju; nije problem ono što u zapisniku piše, već ono što ne piše.

Ne piše, primjerice, da se na skupštini baratalo s riječima razbojniče, idiote, da se psovalo, prozivalo predsjednika da ne može osigurati red, pozivalo policiju.

Sve i da se kultni povik "Nećeš razbojniče" dogodio prije zvaničnog početka Skupštine, od kada kreće unos podataka u zapisnik,  fajta je bilo i tijekom rasprave o vjerodajnicama i odlukama Verifikacijske komisije. Ništa od toga  u zapisniku ne nalazimo. Ne nalazimo slučaj Krešimira Vejića koji unatoč činjenici da je izabran na sve tri skupštine matičnog saveza, nije mogao dobiti svoju vjerodajnicu. Na kraju je ušao u Skupštinu, u kojoj je ipak ostao Mato Previšić, kasnije osporeni pobjednik "Vićanove" skupštine u dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zapisnik ne spominje niti fizičke prijetnje Rene Sinovčića, raspravu o predstavnicima Udruge koje je instalirao presudni glas Slavena Žužula, kazneno prijavljen baš kao i Zdravko Mamić, legitimni član Skupštine. Verifikacijska je komisija valjda odlučila da su njihove potvrde o nekažnjavanju valjane, iako to nisu rekli baš tim riječima. Izvijestili su tek da su svi zastupnici legitimni, izuzev Rene Sinovčića, pa je zadarska županija dobila novog predstavnika. U zapisniku se ne spominju ni optužbe o "dovođenju do predinfarktnog stanja predsjednika Izborne komisije Hautza, umjesto kojeg je instaliran sin ljubavnice Ante Vučemilovića, predsjednika Verifikacijske komisije". Nigdje nije zavedeno da Marković, kao glavni odgovorni, nije uspio sačuvati red na Skupštini, makar je po Poslovniku to dužan osigurati. Ili reagirati. Nije učinio nijedno.

U svakom slučaju, , shvatili smo da ga je besmisleno  uopće uspoređivati s onim što su Marković i Srebrić predali na zakonsku ovjeru. Zapisnik je, da stvar bude eklatantnija, potpisao upravo dvojac Srebrić - Marković umjesto Dragutina Marjanovića i Stjepana Merkeša, skupštinara koji za tu dužnost dobili vjerodajnice. Danas tog istog Marjanovića proglašavaju nelegitimnim članom izvanredne skupštine. Problem nastaje jer je takav zapisnik uistinu ovjeren u Uredu za državnu upravu, čime su dodatno prekršena pravila. U nekim drugim okolnostima ta bi sprega prošla nezamijećeno, ali situacija je vrlo osjetljiva.

Pokušajte pronaći razlike između i onog službenog, od Ministarstva uprave amenovanog zapisnika koji prilažemo u galeriji. Zabavit ćete se, a zadatak nije nimalo težak.

Istaknimo tek jedan dio live prijenosa iz Westina, raspravu koju je vodio Ante Vučemilović;

Uslijedio je jedan od najzanimljivijih trenutaka; verifikacijska se komisija povukla u izolirane odaje kako bi utvrdila valjanost vjerodostojnica Skupštinara. Nakon brejka, Ante Vučemilović ispred Izborne komisije (u sastavu Šparavac, Vučemilović, Bedi), izvijestio je:

"Održane su tri skupštine: 28.10, 3.11. i 15.12. Na prvoj su predloženi Mato Previšić i Krešimir Vejić, na drugoj skupštini nije bilo kvoruma prema izvješću Izborne komisije. Dostavljena je dokumentacija s treće skupštine. Klubovi s područja dubrovačko-neretvanske županije daju prigovore, navest ću ih desetak. Više delegata kažu da nisu pozvani na Skupštinu županijskog saveza. S obzirom da verifikacijska komisija nema ovlasti suditi o prigovorima, kao niti o valjanosti Skupštine županijskog saveza, predlažemo da se uzmu rezultati one prve te da u Skupštinu HNS-a uđu Previšić i Vejić"

Dodajmo, znalo da uoči ove skupštine verifikacijska komisija nema pravo suditi o legitimitetu skupština županijskih saveza. Stoga ne čudi da je Štimac poručio da je skupljanje prigovora unaprijed režirano.

"Jurjević je ušao greškom", dodao je Vučemilović.

"Čuli smo puno objeda koje nemaju legitimitet. Ne znam kad ste skupili pritužbe, mogli ste ih skupiti samo ranije. Bili su pozvani svi ti koji šalju prigovore, ali nisu ni namjeravali doći. Želite nam reći da deset pritužbi onih koji nisu željeli sudjelovati više vrijede nego 30 legitimnih glasova. Doveli ste Hautza do infarktnog stanja, a njegov zamjenik je sin vaše ljubavnice....",poručio je Štimac Vučemiloviću.

"Dakle, Dubrovnik smo riješili", nastavio je Vučemilović uz smijeh prisutnih.

Zapelo je na zadarskoj županiji. Vučemilovć je izvijestio da umjesto Rene Sinovčića u Skupštinu ulazi Bajlo, jer zadarski čelnik nije donio potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, već je nabavio samo potvrdu da nije osuđivan.

Nadalje, Vučemilović je ustvrdio da HNS nema saznanja o kaznenim prijavama protiv braće Žužul koji su donijeli većinu Udruzi pri izboru Laljka i Špehara u Skupštinu. Stoga, komisija je presudila da su oni legitimni glasači. Štimac je zatražio od Vučemilovića da potpiše da će snositi materijalnu i svaku drugu štetu za tu odluku.

"Za jedan kazneni postupak znate, a za one koji vam ne pašu ne znate. Sramota", poručio je Štimac.

"Jebo vas bog, pa krenite više. VI ne znate voditi Skupštinu, kakva je ovo organizacija? Zorko jebo te....", uključio se u raspravu i Zdravko Mamić.

S 26 glasova ZA prošao je prijedlog Verifikacijske komisije (Štimac je stavio amandman na predstavnike Udruge, suspenziju Sinovčića i odluku o delegatima dubrovačko-neretvanske skupštine). Službeno, 20 Skupštinara glasovalo je protiv, iako je Sinovčić napomenuo da tri nisu pribrojana.

"Vlatko i Zorko, dižite listiće jebo vas bog", iz zadnjeg reda vikao je Mamić, a lideri HNS-a uz osmijeh su to i učinili.

Nakon što je usvojen Dnevni red Skupštine, Brleković je zatražio riječ:

"Sramota je da je u ovom trenutku u zgradu ušao kordon policije. Može nas sve skupa biti sram. Ovdje se provodi neviđeno nasilje, ovo su teški trenuci za hrvatski nogomet"

O tome u Zapisniku koji je ovjerio Ured opće uprave piše sljedeće: Usvaja se izvješće predsjednika Verifikacijske komisije. Izbor za predsjednika opisan je u svega tri i pol reda.

Poteže se pitanje što jedan zapisnik mora sadržavati? Pravilnik o radu Skupštine HNS-a kaže sljedeće:

O radu sjednice mogu se voditi i stenografske bilješke ili fonografski zapisi, koji sadrže tijek sjednice.

1. Zapisnik sadrži:
- vrijeme i mjesto održavanja sjednice,
- broj sjednice,
- dnevni red sjednice,
- imena nazočnih predstavnika,
- imena nenazočnih predstavnika sa napomenom da li su opravdano ili ne nenazoĉni,
- imena ostalih sudionika sjednice,
- kratak tok i raspravu sa imenima govornika i sažetim prikazom njihova izlaganja,
- rezultate glasovanja o pojedinim pitanjima,
- oznake i nazive akata i odluka donesenih na sjednici.
2.Pojedini zaključci se unose u zapisnik.
3 Zapisnik vodi, na početku sjednice imenovani zapisničar, a potpisuju ga dva izabrana ovjerovitelja zapisnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.