Guardian: Modrić je mali žilavi gad

Foto: Profimedia

GUARDIAN je posvetio velik tekst Luki Modriću, njegovoj dugovječnosti i značaju za Real Madrid. Podsjećajući na Modrićev nedavno preuzet rekord Ferenca Puskasa, autor teksta Sid Lowe namjerno preuzima Marcinu kovanicu i opisuje ga kao "vječno rješenje" kluba.

Kapetan hrvatske reprezentacije i kapetan Real Madrida, podsjetimo, u nedavnoj utakmici protiv Celte Vigo postao je najstariji igrač u povijesti koji je nastupio za Real Madrid. Nastupio je s 39 godina i 41 danom. Rekord je dosad držao mađarski napadač Ferenc Puskas, koji je 1966. nastupio u kupu protiv Betisa s 39 godina i 36 dana.

Rekorder

Modrić je ovim rekordom dodatno učvrstio svoj status legende Kraljevskog kluba. U Real Madrid je došao 2012., dva tjedna uoči 27. rođendana. Od tada je u bijelom dresu osvojio 27 natjecanja, čime je postao najtrofejniji igrač u povijesti kluba. Najvrjedniji trofeji su šest Liga prvaka te četiri naslova prvaka Španjolske.

Puskas je u Madrid stigao kao 31-godišnjak s viškom kilograma i nakon dvogodišnje pauze od nogometa. "Igrao je trudan", šalio se njegov suigrač Amancio Amaro, aludirajući na njegov izgled, koji je Puskas i sam opisivao govoreći da je izgledao "kao veliki balon". U 262 utakmice za klub zabio je 242 gola prije no što je 8. svibnja 1966. odigrao posljednju utakmicu.

Novi rekorder po starosti u igri Reala je Modrić. Trebale su mu samo 153 sekunde u susretu u kojem je postao rekorder da čudesnom asistencijom Viniciusu vrati prednost Realu. Nakon susreta dobio je prigodan dres. "Trebalo mu je na leđima biti 39, 40, godina i dana. To bi bilo prikladnije, ali možda su u klubu mislili da bi ga to naljutilo", piše Guardian i podsjeća na Modrićevu izjavu: "Ne volim kad me se podsjeća na godine. Ali to je čudesno." 

"Vječno rješenje"

"I nužno je, Marca ga u naslovu zove "Vječnim rješenjem", nastavlja se u tekstu. Postoji razlog zašto je Modrić još uvijek tu i to nije nostalgija, a ni činjenica da je igrač koji je stigao prije 12 godina i nije imao zagarantirano mjesto u početnoj postavi postao najbolji veznjak u klupskoj povijesti. Nije ni 547 odigranih utakmica ni 27 osvojenih trofeja, najviše od ikog, ni to kako igra, njegova vanjska, čarobni štapić ili jedinstvena jednostavnost shvaćanja svega. Jednostavnije je: on je još uvijek dobar."

U opširnom tekstu podsjeća se na trenutke sumnje u njega, na pregovore koje je 2018. vodio s Interom i koje je Madrid blokirao, zahtijevajući da se ispoštuje zaštitna klauzula u visini od 750 milijuna eura, te zaključuje da je "igrač koji je zavrijedio svako jednogodišnje produženje ugovora i kojeg Rodrygo zove ocem, a samo je godinu mlađi od njegova pravog oca, s pravom još uvijek ovdje".

"To nije nogomet kakav je igrao Puskas. Modrić je mali žilavi gad s listovima poput topovskih kugli, istrošenim i oštrim licem i bez grama masti na sebi", piše Lowe i poentira da je ono dodavanje Viniciusu "mogao vidjeti i odigrati samo on".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.