Raspad španjolskog velikana. Navijači preziru bogatog gazdu i tuku se s policijom

Foto: EPA

VALENCIA je u desetom kolu La Lige poražena 3:2 od Las Palmasa na Mestalli. Oko 43 tisuće gledatelja na kultnom stadionu svjedočile su novom teškom posrtaju nekad uspješne Valencije, koja je trenutno najgora momčad španjolskog prvenstva. Valencia je i prije sezone proglašena jednim od kandidata za ispadanje i njezina kriza traje dugo.

Valencia je povela golom Pepelua u 14. minuti iz penala. Alex Munoz izjednačio je u 43., a za preokret gostiju zabio je Fabio Silva u 53. minuti. U 69. je isključen domaći kapetan i strijelac Pepelu, a gosti su preko Alberta Moleira u 84. povisili vodstvo na dva razlike. Poraz Valencije ublažio je Cesar Tarrega u 94. minuti. 

Navijači podivljali nakon bolnog poraza

Za Las Palmas je ovo bila prva pobjeda ove sezone. Gosti su bili u nizu od 23 utakmice bez pobjede, a posljednju prije sinoćnje ostvarili su 10. veljače, baš protiv Valencije. Ovim porazom momčad trenera Rubena Baraje gurnuta je na dno i slijedi joj teška borba za ostanak.

Nakon utakmice nastali su neredi ispred Mestalle. Tisuće navijača Valencije okupile su se uoči utakmice kako bi osudile vladavinu gazde Petera Lima, a nakon utakmice su se zadržali pred stadionom i na klupskom parkingu.

Morala se uplesti i policija, koja je rastjerala navijače, međutim, revoltirana grupa zaputila se prema sjedištu kluba, koje je samo nekoliko metara udaljeno od stadiona. Nezadovoljni navijači Valencije palili su sve pred sobom i sukobljavali se s policijom. Običan protest pretvorio se u ozbiljan incident, a nekoliko navijača i policajaca je ozlijeđeno.

U Valenciji preziru gazdu kluba

Valencijini navijači izrazito su nezadovoljni singapurskim gazdom Peterom Limom (71), koji je klub preuzeo u svibnju 2014. godine, kada je otkupio 70.4 posto dionica. Lim je singapurski poslovni magnat koji je bio burzovni mešetar i ulagač u palmino ulje. Sada je privatni ulagač usmjeren na zdravstvo, imovinu, sport i obrazovanje.

Nalazi se na 23. mjestu Forbesove liste 50 najbogatijih ljudi iz Singapura i njegovo bogatstvo procjenjuje se na 1.9 milijardi dolara. Osim Valencije, Lim je dioničar i u engleskom Salford Cityju. Navijači Valencije zamjeraju mu uništavanje kluba koji je daleko od borbe za vrh španjolskog nogometa.

Nezadovoljstvo Limom je ogromno. Svjedoči tome i vijest iz kolovoza, kada je dvoje navijača Valencije uhićeno u Singapuru tijekom medenog mjeseca jer su prosvjedovali protiv Lima. Naime, uhićeni muškarac držao je transparent s natpisom "Lim go home" (Lim, idi kući) ispred vlasnikove kuće u azijskom gradu-državi, izvijestio je El Mundo. Navijači su mislili da se radi o hotelu koji pripada singapurskom biznismenu te su postavili i naljepnicu s riječima "Lim out" (Lim van) na ulazna vrata.

Par je uhićen pri pokušaju odlaska iz Singapura, izvijestila je Marca. El Mundo je objavio da su im oduzete putovnice. Prema napisima u novinama, gradonačelnica Valencije Maria Jose Catala kontaktirala je španjolsko veleposlanstvo u Singapuru. Navijači Valencije već godinama organiziraju masovne prosvjede na ulicama grada protiv većinskog vlasnika kluba.

Izgradnja stadiona financijski ubija klub

Valencia je prošle sezone završila na devetom mjestu, a klub je u teškoj financijskoj situaciji zbog izgradnje stadiona Nou Mestalle, koja je započeta prije 17 godina. Završene su dvije trećine, a trebao bi biti završen u ljeto sljedeće godine. Stadion bi trebao imati kapacitet za 80 tisuća gledatelja, a klub će koštati oko 300 milijuna eura.

Zbog toga je klub u financijski teškoj situaciji, a Lim, tvrde navijači, ne čini ništa po pitanju te situacije. Spominje se čak da bi kapacitet mogao biti smanjen za 30 tisuća mjesta jer Valencia nema novca. Valencia je treći najpopularniji klub u Španjolskoj, odmah iza Real Madrida i Barcelone.

Popularni Šišmiši šest puta su bili prvaci Španjolske, posljednji put 2004. godine. Posljednji trofej ovaj klub je osvojio 2019. godine, kada je trijumfirao u španjolskom Kupu kralja. Valencia je i dvaput poražena u finalima Lige prvaka.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.