HRVATSKI KLUBOVI U EUROPI

Hajduk ili Rijeka mogli bi jako profitirati od ruske suspenzije. Evo kako

Foto: Marko Prpic/Pixsell

INVAZIJA Rusije u Ukrajini donijela je brojne sankcije najvećoj zemlji na svijetu. Sport nije izuzetak pa tako postoji velika mogućnost da iduće sezone nećemo gledati nijedan ruski klub u međunarodnim europskim natjecanjima koji su pod okriljem UEFA-e.

To je potencijalno velika vijest za Hrvatsku nogometnu ligu. Naime, suspenzija Rusa pomaknula bi Hrvatsku na 17. mjesto ljestvice nacionalnih koeficijenata, što bi jednom od klubova koji izbore europska natjecanja donijela neusporedivo veću šansu da završi u grupnoj fazi nekog od turnira.

Podsjećamo, dosad je postojala samo opcija po kojoj će prvak igrati Ligu prvaka, dok bi preostala tri hrvatska predstavnika u Europi svoje mjesto našla u drugom pretkolu Konferencijske lige, najslabijeg od tri velika UEFA-ina natjecanja.

Kup bi mogao postati bitniji od prvenstva

Nogometni analitičar Tomislav Globan ustvrdio je na svojem Twitter profilu da se treba poklopiti tek jedan od tri uvjeta da dođe do scenarija u kojem Hrvatska ima jedan klub u kvalifikacijama za Europa ligu, a već sada je vrlo izvjesno da će se to dogoditi.

Ta tri uvjeta su da osvajač Lige prvaka sljedeće sezone završi u kvalifikacijama za Ligu prvaka ili na pozicijama koje vode u Europa ligu kroz domaće prvenstvo; da osvajač Europa lige osigura plasman u Ligu prvaka ili Europa ligu kroz domaće prvenstvo; te da osvajač Konferencijske lige osigura plasman u Ligu prvaka ili Europa ligu kroz domaće prvenstvo.

Izvjesno je da će se drugi i treći uvjet ispuniti pa bi osvajač Kupa već sljedeće sezone bio predstavnik HNL-a u Europa ligi. To je posebno važno za Rijeku i Hajduk, klubove koji igraju finale kupa na Poljudu.

U ovom slučaju, igrat će treće pretkolo Europa lige. Čak i kad bi odmah ispali, to ne bi bio kraj europskog puta za njih, već bi ih poraz gurnuo u playoff rundu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Time bi šanse da dobijemo još barem jedan klub u grupnoj fazi nekog UEFA-inog natjecanja bitno porasle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.