Hrvatska napeto čeka odluku UEFA-e. O njoj bi joj mogao ovisiti plasman na SP

Foto: EPA

HRVATSKI nogometaši u srijedu su se vratili s Europskog prvenstva u Njemačkoj. Momčad izbornika Zlatka Dalića u skupini B izgubila je od Španjolske (0:3), remizirala s Albanijom (2:2) i u dramatičnoj završnici odigrala neriješeno (1:1) s braniteljem naslova Italijom, a zatim ispala s turnira kao jedna od dvije najlošije trećeplasirane reprezentacije.

Pauza do novog okupljanja neće biti duga. Hrvatsku 5. rujna čeka gostovanje u Portugalu u sklopu skupine 1 Lige A Lige nacija, dok će tri dana kasnije ugostiti Poljsku na osječkoj Opus Areni. Ostatak rasporeda Lige nacija, u kojoj je Hrvatska zadnji put osvojila drugo mjesto nakon poraza od Španjolske na penale, možete pogledati OVDJE.

Jako važna Liga nacija

Ovo bi moglo biti najvažnije izdanje Lige nacija za Hrvatsku. Naime, u prosincu će se održati ždrijeb za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će se igrati u SAD-u, Kanadi i Meksiku, ali još uvijek nije definirano prema kojem će se kriteriju određivati jakosni šeširi za kvalifikacije.

Dosad su se jakosni šeširi uvijek određivali prema rankingu na FIFA-inoj listi. Hrvatska je trenutno osma europska reprezentacija svijeta, a prvih 12 će se naći u prvom jakosnom šeširu što bi joj u teoriji trebalo donijeti i puno lakši ždrijeb.

No, zbog određenih vremenskih preklapanja, postoji mogućnost da će se prilikom ždrijeba momčadi kategorizirati prema rankingu u Ligi nacija. U tom slučaju Hrvatskoj nije zagarantirano mjesto u prvom jakosnom šeširu, nego će ga morati izboriti kroz grupnu fazu Lige nacija i u ukupnom poretku ne bi smjela biti slabija od 12 reprezentacija.

Na Svjetsko prvenstvo će direktno ići samo pobjednici skupina, dok će drugoplasirani uz četiri najbolje plasirane momčadi iz Lige nacija koje nisu preko kvalifikacija izborile plasman igrati baraž. U slučaju da Hrvatska padne u drugi jakosni šešir, u kvalifikacijama joj prijete momčadi poput Francuske, Španjolske, Njemačke i Engleske. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.