Kroos: Njemačka nije ista kao prije deset godina

Foto: EPA

NJEMAČKI nogometaš Toni Kroos završio je karijeru u 35. godini. Ispadanjem njemačke reprezentacije od Španjolske u četvrtfinalu Europskog prvenstva Kroos je, kako je i najavio, prestao profesionalno igrati nogomet. Na društvenim je mrežama objavio samo dvije riječi u subotu, dan nakon utakmice: "Danke Deutschland."

Osim od reprezentacije, oprostio se i od Real Madrida pobjedom u finalu Lige prvaka. Za Real je odigrao 464 utakmice. Zabio je 28 golova te 98 puta asistirao. Za reprezentaciju Njemačke ima 113 nastupa i 17 golova, a 2014. je u Brazilu osvojio Svjetsko prvenstvo kao jedan od ključnih igrača reprezentacije Joachima Lowa. S Realom je po četiri puta osvojio La Ligu i Ligu prvaka. S Bayernom je triput bio njemački prvak, a jednom europski.

Karijeru je započeo u Hansi Rostock, a potom je otišao u Bayernov omladinski pogon 2006. godine. U sezoni 2009./2010. igrao je na posudbi u Bayer Leverkusenu, gdje je eksplodirao. Odigrao je zatim nekoliko sjajnih sezona za Bayern, a prije deset godina prešao je u Real Madrid.

"Svugdje ima problema. Njemačka više nije ista zemlja kao prije 10 godina"

Kroos je prije dva dana gostovao u ZDF podcastu, gdje je pričao o svom oproštaju od nogometa, ali je istaknuo da je zabrinut oko stanja u svojoj domovini. Kroos je rekao da će ostati u Španjolskoj sa svojom obitelji unatoč tome što je njegova nogometna karijera tamo završila jer Njemačka više nije ista zemlja koja je "bila prije deset godina kada smo otišli".

"Njemačka više nije zemlja kakva je bila prije 10 godina zbog masovnih migracija. Pitanje masovnih migracija postalo je previše nekontrolirano. Svugdje ima problema. Prevelika je gužva, previše je. Neki imigranti su dobri ljudi, ali ako ih ne možete razlikovati od onih koji nisu dobri za nas, bit će teško na kraju. Tada će stav Nijemaca postajati sve podjeljeniji", dodao je. Na kraju je rekao da je glavni razlog što želi ostati u Španjolskoj to što se boji pustiti kćer da navečer izađe sama u velikom njemačkom gradu.

*Ispričavamo se čitateljima. Nenamjerno smo pogriješili prilikom prenošenja Kroosovih izjava za ZDF. Zapravo je rekao da Njemačku i dalje smatra "odličnom zemljom u koju rado dolazi", ali smatra da ona nije ista kao prije deset godina. Po pitanju kćeri, koja sada ima sedam godina, rekao je da bi je, kada napuni 14 godina, radije u 23 sata pustio van kuće u Španjolskoj, nego u Njemačkoj, s time da je istaknuo kako je svjestan da se nešto može dogoditi i u Španjolskoj. Smatra da neke stvari nedostaju u Njemačkoj, ali i da je Euro dokaz da sve može biti dobro organizirano.

Također, smatra da je dolazak imigranata odličan i raduje ga što su ljudi koji izvana dolaze u Njemačku sretni, ali napominje da dio imigranata ne čini dobro zemlji. Zbog toga je, misli, javnost sve češće podijeljena."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.