Gattuso o glavnom problemu modernog nogometa: To se tako ne radi

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

HAJDUK i Šibenik u nedjelju u 18:30 na Poljudu igraju utakmicu devetog kola SuperSport HNL-a. Drugoplasirani Splićani imaju 18 bodova, kao i vodeća Rijeka, dok su Šibenčani peti s 11 bodova. Momčad trenera Marija Carevića na vrlo dobar način ušla je u prvenstvo nakon što je prošle sezone osvojila SuperSport Prvu NL i izborila povratak u najviši rang domaćeg nogometa.

Sastav trenera Gennara Gattusa u odličnoj je formi te i dalje nema nijedan poraz u domaćem prvenstvu. Talijanski stručnjak na konferenciji za medije najavio je susret sa Šibenikom. 

Čestitke na nagradi za trenera mjeseca. Možete li je prokomentirati?

Nagrada nije moja, to je nagrada momčadi, koja se osvojila na terenu. Fokus je na Šibeniku, čija momčad može zadati probleme. Prave nagrade dolaze na kraju.

Što se događa s Pukštasom? Zašto u zadnjoj utakmici s Rijekom nije krenuo od prve minute?

Ništa se ne događa. Postalo mi je teško izabrati 11 igrača. Svi su se podigli, tako da imam glavobolju pri odabiru igrača. Kad igrač ne igra, najčešće ima ljutitu i tužnu facu. U mom rosteru svi dobro treniraju.

Na njima je da trče i dokazuju se na terenu. Moraju poštovati suigrače i zeleni travnjak. Dobro je što su igrači ljutiti kada ne igraju. Stvarno mi je teško posljednjih tjedana izabrati idealnih 11.

Svi već računaju na tri boda protiv Šibenika, koji vodi Mario Carević, bivši igrač Hajduka za kojeg kažu da bi mogao biti budući trener Hajduka. Što očekujete od Šibenika sutra?

Nema jednostavnih utakmica u ligi. Šibenik se odlično brani, ima dvije-tri jako dobre stvari. Moramo biti oprezni kod tranzicije. Od svoje momčadi tražim maksimalan pristup i volju, a izdvojit ću riječ pristup. Lako je trčati protiv Dinama i Rijeke, ali ja želim da se životom ide na loptu i protiv Šibenika.

Utakmica je bitna i zbog izgradnje mentaliteta volje. Sutra idemo u rat, u bitku. Moramo izaći na teren i boriti se te osvojiti tri boda. Ne smijemo misliti da smo bolji od njih. Jako se dobro brane, defenzivno su orijentirani. Igrači vole i slijede svog trenera, trebat će nam opreza i lucidnosti u tranziciji ako želimo pobijediti.

Sigur ide u kanadsku reprezentaciju. Opet ga nećete imati u treningu. Kako vidite tu situaciju?

Pričao sam jutros s Nikom. Diže se u igri. Jedno vrijeme bio je bez treninga, ali sad je ušao u ritam. Ne bojim se za njega. Drago mi je što je pozvan u reprezentaciju. Ali nije tu samo Sigur, još će ih biti pozvanih u reprezentaciju. Nema fiksnih pozicija. Digla se razina cijele momčadi, svi mogu igrati.

Želim vidjeti da svi radosno treniraju i poštuju jedni druge. Nije jednostavno odabrati 11 igrača, ali raduje me što imam pet zamjena, pa da svatko može dati nešto u igri. Možda netko nije sretan što ne igra, ali ja moram odabrati.

Sutra završava prva četvrtina prvenstva. Navijači očekuju da ostanete bez poraza, kako to vidite? I jeste li se čuli s Nikolom Kalinićem, kako on vidi trenutnu situaciju s obzirom na to da ste s njim slagali momčad?

Ja sam ovdje, to sam više puta rekao, isključivo zbog Nikole, koji me uvjerio da dođem. Da ga nisam poznavao, ne bih vjerojatno ni došao. Svaki dan se čujem s Nikolom, družimo se i večeramo. On je najveći navijač Hajduka i teško mu pada sve što se dogodilo.

Imam dobar odnos i s novim sportskim direktorom Francoisom Vitalijem. S Nikolom pričam o svemu, nogometu i prijateljskim stvarima. On mi daje poticaj da treniram ovu momčad.

Otkud Vam hrabrost da mlade igrače poput Prpića gurnete u borbu?

Ne mogu ovo nazvati hrabrošću. Godine mi u nogometu ne znače ništa, svi se ponašaju maksimalno pozitivno. Igrat će tko zaslužuje i tko se uklapa u formaciju. Mladi igrači su pokazali hrabrost u igri, ali i pogreškama. Nitko možda na početku sezone nije očekivao da će ovoliko mladih igrati u prvih 11, ali ja puštam da teren govori.

Problem nogometa broj 1 je što svi novinari krenu govoriti da imamo novog fenomena, a to se tako ne radi. Treba odigrati 50-60 utakmica da bi se igrača moglo proglasiti dobrim igračem. To je glavni problem modernog nogometa.

Moramo pustiti mlade igrače da treniraju i rade. Nagradilo ih se utakmicama. Moraju jako trenirati. Stalno im govorim da mogu promijeniti život sebi i obitelji, ali za to treba raditi 24 sata. Igrati profesionalni nogomet je privilegija.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.