HNL

Međunarodni nogometni institut: Hajduku se najčešće sude penali u HNL-u

Foto: Marko Prpic/Pixsell

CIES, vodeći svjetski nogometni institut za analitiku, na tjednoj bazi objavljuje rezultate istraživanja u kojima uspoređuje različite aspekte nogometne igre u više liga. U posljednjem izvještaju napravili su detaljnu analizu jedanaesteraca, a neki nalazi su vrlo zanimljivi.

Hajduku se najčešće sude penali u HNL-u, ali ih i najslabije realizira

Istraživanjem je obuhvaćena 31 liga, i to oni klubovi koji se bez prestanka nalaze u njima od sezone 2018./19. Između ostalih liga, svoje mjesto na popisu našla je i HNL. CIES je analizirao koliko često se sude penali pojedinoj momčadi, koliko penala realizira te koliko velikih šansi protekne između dva dosuđena penala.

Prema tim nalazima, Hajduk je momčad kojoj se najčešće svira penal u hrvatskoj ligi - svakih 327 minuta. Slijede ga Osijek i Dinamo, a Istri između dva penala prođe čak 678 minuta igre, odnosno skoro osam čitavih utakmica.

Iako se Hajduku sudi najviše penala, oni ih najslabije realiziraju. U promatranom razdoblju promašili su čak 29 % penala, dok su najprecizniji igrači Lokomotive koji su zabili 90 % dosuđenih najstrožih kazni. 

Hajduk se nalazi i na vrhu tablice (uz Slaven Belupo) po tome koliko velikih šansi protekne između dva dosuđena penala - 21. Po tom kriteriju najslabije stoji prvak Dinamo. Plavima između dva dosuđena penala prođe čak 35 velikih šansi, što je donekle odraz i njihove dominacije pred suparničkim golom.

Na razini čitave Europe, penali se najčešće sude beogradskoj Crvenoj zvezdi, svakih 239 minuta. Prvi klub liga Petice je Manchester United za koji se dosudi penal svakih 299 minuta igre. Bristol City, engleski drugoligaš, strši kao negativan rekorder. Naime, između dva penala koja se za njih sude, imaju čak 91 veliku priliku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.