Može li Hrvatska ispasti iz prvog pota za SP? Može, u slučaju tri nevjerojatna ishoda

Foto: Profimedia

DRAMATIČNA subotnja pobjeda Hrvatske nad Škotskom (2:1) na Maksimiru u trećem kolu Lige nacija enormno je i višestruko važna za Dalićevu momčad. Zahvaljujući tome što je VAR registrirao ofsajd prije izjednačujućeg gola Škotske na samom kraju sudačke nadoknade, Hrvatska je sačuvala pobjedu važnu zbog nastavka natjecanja u Ligi nacija, ali i što je još bitnije, statusa prilikom ždrijeba za Svjetsko prvenstvo 2026. 

Hrvatska pobjedu Portugala kod Poljske slavi jednako kao svoju protiv Škotske

Hrvatska je pobjedom nad Škotskom praktički izbacila tu reprezentaciju iz kalkulacija za prva dva mjesta skupine jer bi Škoti za taj pothvat morali gotovo sigurno uzeti devet bodova iz preostale tri utakmice. Hrvatska je zatim čekala ishod utakmice između Poljske i Portugala. Navijala je za pobjedu Ronaldove ekipe jer bi time i Poljska došla u vrlo tešku situaciju.

Tako bi Hrvatskoj na sutrašnjem gostovanju u Poljskoj za prolazak u nokaut fazu Lige nacija bio jako dobar i remi jer bi Poljska zbog lošijeg međusobnog omjera s Hrvatskom u zadnje dvije utakmice morala osvojiti barem četiri boda više od Hrvatske. I onda se i tu rasplelo upravo onako kako odgovara Hrvatskoj. Portugal je kod Poljske pobijedio 3:1 i tako je doveo u jako tešku situaciju pred sutrašnju utakmicu s Hrvatskom, dok je gostima maksimalno olakšao.

Zašto je važno biti među prve dvije reprezentacije skupine Lige nacija?

Hrvatska je trenutno druga na tablici skupine Lige nacija. Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije ostat će u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u "drugu ligu", dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo zbog rezultata u tom natjecanju nego je ključno i zbog ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Hrvatska je tu u sjajnoj poziciji.

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla do takvog statusa kako bi dala na prestižu, ali i značaju svom najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP.

Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, bit će 8 onih koji su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzeli prve dvije pozicije.

Hrvatska bi, dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP. Od ranije su poznate projekcije za ždrijeb, a možete ih vidjeti OVDJE.

Hrvatsku promil dijeli od prvog pota ždrijeba za SP 

Hrvatskoj je sada najvažnije da je napeto izborenom pobjedom nad Škotskom praktički osigurala prvi pot prilikom ždrijeba kvalifikacija za SP. Stručnjaci s Football Meets Data, platforme za "primijenjenu nogometnu statistiku", nakon tog ishoda na Maksimiru napravili su 10.000 simulacija raspleta za odluku koja reprezentacija će biti u kojem šeširu i Hrvatska je u prvom u 9999 njih.

Evo što bi se moralo dogoditi da Hrvatska ne završi u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za SP: Hrvatska bi morala pasti s drugog mjesta skupine Lige nacija, a to isto moralo bi se dogoditi Španjolskoj i Nizozemskoj. Simulacije nogometnih statističara kažu da su šanse za to 0.01 posto. 

Tablice omogućuje Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.