Neymar: Pele je dao glas siromašnima i crncima. Prije njega 10 je bio samo broj

Foto: EPA-EFE

UMRO je legendarni brazilski nogometaš Pelé. Preminuo je u 82. godini. Punog imena Edson Arantes do Nascimento - Pele se smatra jednim od najvećih igrača svih vremena. S reprezentacijom Brazila bio je svjetski prvak triput, što nije uspio nijedan drugi igrač.

Prvi naslov osvojio je 1958. kada je kao 17-godišnjak oduševio svijet i odmah postao ključni igrač reprezentacije, drugi naslov uzeo je četiri godine kasnije, a posljednji 1970. godine. Od Pelea se sada oprostio i Neymar, glavna brazilska zvijezda današnjice s kojom ga vežu brojne paralele.

"Prije Pelea nogomet je bio samo sport"

Obojica su svoje velike karijere započela u Santosu. Kada se Neymar pojavio kao brutalno talentirani mladić ubojitog driblinga, usporedbe s Peleom bile su neizbježne. Neymar Brazilu još nije uspio donijeti naslov prvaka svijeta, ali je za Selecao zabio identičan broj golova kao i Pele - 77. 

"Prije Peléa, "10" je bio samo broj. Negdje sam pročitao taj izraz, u nekom trenutku svog života. Ali ta je rečenica lijepa i nepotpuna. Rekao bih da je prije Peléa nogomet bio samo sport. Pele je promijenio sve. Nogomet je pretvorio u umjetnost, u zabavu. Dao je glas siromašnima, crncima i posebno: dao je vidljivost Brazilu. Nogomet i Brazil podigli su status zahvaljujući Kralju! On je otišao, ali će njegova magija ostati. Pele je VJEČAN!" poručio je Neymar putem Instagrama.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.