EUROPA LIGA

Objašnjeno kako je došlo do invazije njemačkih navijača na Camp Nou: "Klub nije kriv"

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Barcelone Joan Laporta na današnjoj konferenciji za medije objasnio je kako je na Camp Nouu u uzvratnoj utakmici Europa lige protiv Eintracht Frankfurta bilo više od 30 tisuća gostujućih navijača. S obzirom na to da su bili u bijelome, stadion katalonskog kluba izgledao je gotovo kao Santiago Bernabeu, dom madridskog Reala.

Uz Laportu, pred medije su izašli Juli Guiu, inače zadužen za klupski marketing, te šef sigurnosti kluba Lluís Miquel Venteo. Guiu je objasnio kako je od 79.468 gledatelja njih 37.746 imalo sezonsku ulaznicu, dok je 34.435 ulaznica prodano. Pet tisuća ulaznica, prema pravilima, bilo je namijenjeno njemačkim navijačima. No na stadionu ih je završilo znatno više.

Guiu je objasnio da je na blagajni prodano 1500 ulaznica, a 23.427 putem interneta. Ulaznice su imali i posrednici. "Otkrili smo da je jedan od njih pogriješio i već smo raskinuli ugovor", poručili su.

"Klub nije kriv, ali je odgovoran"

Laporta je naglasio kako su kontrolni mehanizmi funkcionirali te da je sustav odbio više od 27 tisuća pokušaja kupovine karata iz Njemačke. Međutim, njemački državljani do njih su došli drugim načinima. Prema riječima predsjednika Barcelone, učinili su to preko grupa za preprodaju, a navodno je došlo i do preprodaje pretplata.

Iako katalonski klub nije iznio točnu brojku, procjenjuje se da je tako prodano više od sedam tisuća karata. "Klub nije kriv za ono što se dogodilo, ali je odgovoran. Ovo se više ne smije ponoviti, Klub nije prodavao ulaznice Nijemcima. Poduzet ćemo nešto. Važno je znati tko ulazi na stadion. Ulaznica se može prenijeti, ali važno je znati na koga."

Laporta je rekao kako su zatražili pomoć katalonske policije kako te organizirane skupine više ne bi mogle djelovati na ovaj način. "Nikada ništa nismo napravili jer neki ljudi od toga žive. I nije zabranjeno prodati kartu, ne možemo nekoga tko prodaje strpati u zatvor, ali možemo ih informirati."

"Njihova je kultura drugačija: sjednu, skaču, navijaju, piju"

"Najmanje problema bilo je u području od očekivanih pet tisuća gledatelja. Njihova je kultura drugačija: brzo uđu, sjednu, ustanu, skaču, navijaju, piju. Drugačija je od naše. Uspjeli smo udvostručiti interventne skupine, ali i oni su bili preplavljeni", rekao je Venteo.

Laporta je uvjeravao da se ne boje sankcija UEFA-e "jer su u zapisnicima prijašnjih susreta direktori Eintrachta rekli da su njihovi navijači došli bez ulaznica". Također, tvrdi kako je trener Barcelone Xaviju istoga dana, ali s manje detalja jer nisu bili poznati, objasnio što se dogodilo.

"Rekao sam mu da je došlo do preprodaje. Bilo je 30 tisuća njemačkih navijača i 50 tisuća navijača Barcelone", nastavio je Laporta, zatim pozvao navijače da podržavaju klub te potvrdio kako uslijed želje za povećanjem posjećenosti razmišljaju o nametanju minimalnog broja dolazaka kako bi se ostvarila mogućnost posjedovanja sezonske ulaznice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.