Pitali smo vas treba li Dalić zvati Halilovića. Uvjerljivo ste se složili

Foto: Profimedia

ALEN HALILOVIĆ, 28-godišnji hrvatski nogometaš, proživljava drugu mladost u nizozemskoj Fortuni Sittard, za koju sjajno igra u prvom rangu tamošnjeg nogometa. Sada je za to dobio i službeno priznanje. Voetbal International, jedan od najcjenjenijih nizozemskih medija koji posebno prati domaći nogomet, proglasio ga je najboljim igračem Eredivisie u kolovozu.

U velikoj anketi objavljenoj jučer pitali smo vas treba li ga Zlatko Dalić zvati u reprezentaciju, posebno s obzirom na to da se često žali kako mu fali krilnih igrača. Glasalo vas je preko sedam tisuća, a čak 71% (pet tisuća) vas je reklo da ga ponovo želi u reprezentaciji. Doduše, 45% (oko 3171 čitatelj) smatra da izbornik to treba napraviti samo ako Halilović ovako nastavi. Oko dvije tisuće vas (29%) smatra kako mu nije mjesto u reprezentaciji.

Pet godina nije igrao za reprezentaciju

Halilović je svoju zadnju utakmicu za reprezentaciju odigrao u Dalićevom mandatu. Bilo je to u 11. mjesecu 2019. godine, a zaigrao je 32 minute na utakmici protiv Tunisa u kojoj je Hrvatska poražena s 2:1.

Bio mu je to prvi put da je zaigrao za reprezentaciju nakon tri godine i prijateljskih utakmica protiv Moldavije i Izraela. Za reprezentaciju je odigrao ukupno deset susreta, a debitirao je pod Igorom Štimcem.

To se dogodilo u 10. mjesecu 2013. godine u prijateljskoj utakmici protiv Portugala, u kojoj je Hrvatska izgubila s 1:0. Halilović dosad ima samo dva nastupa u službenim utakmicama. U kvalifikacijama za Euro 2016. startao je protiv Malte i dobio 67 minuta, a pola sata odigrao je i protiv Azerbajdžana.

Proživljava drugu mladost

Prošle sezone je u 31 utakmici dao četiri gola i dvaput asistirao, a sad je na dobrom putu da taj učinak nadmaši nakon mjesec dana prvenstva. Njegovu igru hvalili su brojni navijači, mediji i stručnjaci.

Tako je španjolski AS pisao da u njegovom "spektakularnom početku sezone nema ničeg slučajnog" i da je već prošle sezone, kad se priključio klubu, "pokazivao bljeskove svoje neosporive kvalitete". Španjolski sportski dnevnik, koji Halilovića iz vremena u Barci opisuje kao potrganu igračku, pisao je da Halilović blista.

Grafika: Sofascore

Njegove partije zaokupile su pozornost i bivšeg nizozemskog reprezentativca Rafaela van der Vaarta. Proslavljeni nizozemski nogometaš tvrdi da je čak i pomogao hrvatskom nogometašu nakon što je napustio Rijeku početkom prošle godine: "Istina je da sam mu pomogao. Nudio sam ga mnogima, ali ne i Fortuni.

Nazvao me jer sam trenirao njegovog brata u Esbjergu (Dino Halilović, op.a.) i pitao me mogu li mu pomoći da se vrati u Nizozemsku i da mu oživim karijeru. Zvao sam Volendam, Vitesse... Halilović je sjajan dečko i u odličnim nogometnim godinama. Baš mi je drago zbog njega."

Nekad najveći talent hrvatskog nogometa karijeru je započeo u Dinamu, a debitirao je u reprezentaciji sa 16 godina. Prodao ga je Zdravko Mamić u Barcelonu, no karijera mu nije išla uzlaznim tijekom. Igrao je za brojne klubove, uključujući Milan, Hamburg, Standard, Las Palmas, Heerenveen, Sporting Gijón, Reading, Birmingham i Rijeku, sve dok prošle godine nije kao slobodan igrač došao u Sittard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.