"Samo jedan igrač može naslijediti Modrića u reprezentaciji"

Foto: Index

ILIJA LONČAREVIĆ i BRANKO STRUPAR, legende hrvatskog nogometa, tijekom Eura u Index Studiju komentiraju igru Hrvatske i ostale događaje na prvenstvu.

U nastavku teksta pročitajte njihove odgovore na neka od pitanja, a u videu pogledajte misle li da je Dalić pravi čovjek za nužnu obnovu i redizajn Hrvatske te tko je nasljednik Luke Modrića. Također su Lončarević i Strupar dali ocjene dosadašnjeg dijela Eura. Izdvojili su tko ih je očarao, a tko razočarao. Govore i tko su favoriti i kakve trendove u nogometu pokazuje aktualni Euro.

Zašto su Austrija i Švicarska bolje od Hrvatske, Italije i Engleske?

Lončarević: Neke velike reprezentacije, pa tako i naša, igraju nogomet ne uzimajući u obzir svu kompleksnost nogometne igre, odnosno ne koristeći sve svoje prednosti i bolje igrače kako bi pobijedile slabije protivnike. To se događa jer momčad nije do kraja taktički "zatvorena". To je slučaj s Hrvatskom, Italijom, Engleskom. Na pola puta su i Belgija i Nizozemska.

Takve reprezentacije ne mogu pobjeđivati Švicarsku i Austriju jer te su momčadi, premda nemaju klasu kao prvospomenute, kompletne. Ne vrijede stotine milijuna eura kao one, ali su zatvorene po svim elementima tehnike i taktike.

Švicarska je u zadnjem kolu skupine pokazala da ju Nijemci ne mogu pobijediti, a protiv Talijana, momčadi koja je već ranije trebala ispasti, Švicarci su izgledali kao favorit za naslov.

"Piksi je egotriper, igrači mu izgledaju posvađano. Za ono što je izjavio Tadić trebaš imati đon-obraz, a Srbi su šampioni proizvodnje nemira"

Strupar: Mi smo dostojanstveno istrpjeli neuspjeh na Euru. Srbi su išli s previsokim očekivanjima, a imali su tešku skupinu. Što je najbolje, u prvoj utakmici i porazu nisu igrali loše protiv očajne Engleske. Gledao sam Srbiju na Euru i prvo što primjećujem je da im ekipa izgleda posvađano na terenu.

Onda ona Tadićeva izjava nakon što nije bio starter, da je on najbolji i mora igrati. Pa, moraš biti đon-obraz ako ne startaš, a to kažeš. To ne bi rekli Ronaldo i Messi u najboljim danima. Takve stvari ruše atmosferu u ekipi i momčadski duh. Nedopustivo je i ono što je napravio njihov golman Vanja Milinković-Savić, koji se usred Eura potukao u kafiću.

Piksi je veliki egotrip, a nema kontrolu nad zvijezdama. Čudno se ponašao u Njemačkoj, davao nesuvisle odgovore. Ne mogu tvrditi da je bio pijan, ali bio je jako čudan. Uglavnom, Srbi su šampioni proizvodnje nemira kada im mir najviše treba.

"Nisu bitne godine, nego kakav si na terenu. Ipak, za Hrvatsku moraju početi igrati mladi i mora ih se istrpjeti"

Strupar:Xhaka u Švicarskoj, Kroos u Njemačkoj, Rodri u Španjolskoj, Modrić u Hrvatskoj. To su igrači koji određuju ritam utakmice, toliko su bitni za momčad. Naravno, ako su na pravoj poziciji i ako ih se, u Modrićevom slučaju, dozira. Ne volim kada se za mlade igrače kaže "ima vremena za njega". Ma, stavi mlade! Radit će greške, pa što onda, svi ih rade. Mora ih se istrpjeti.

Dalić sada ima dosta briga. S jedne strane nužnost pomlađivanja, a s druge poštovanje zaslužnima. Nije bitno koje si godište, nego kakav si na terenu. To sam naučio igrajući u Engleskoj, gdje je Teddy Sheringham debelo preko 30. Manchester Unitedu donio Ligu prvaka. U svakom slučaju, nužna je jako dobra analiza da se utvrde razlozi podbačaja Hrvatske."

"Hrvatska radi greške nedopustive u kadetima, ali kada vidimo kako igraju naše mlade reprezentacije... Bjeloruski klinci su bolji od naših"

Lončarević: Naše mlade selekcije, da napomenem otkuda to sve ide, a to nije samo A reprezentacija, zaključno s U-21 selekcijom, u bilo kojoj tvrdoj utakmici ne mogu s tri pasa izaći iz zadnje linije. Tek kada se igrači rašire po terenu, onda naš individualni talent dolazi do izražaja. Nitko na to ne obraća pažnju. Sjećam se utakmica protiv Kazahstana, Armenije ili Bjelorusije.

Njihovi klinci igraju bolje od naših. Mi se protiv njih ne možemo dva puta dodati, znači da nemamo osnovne automatizme, a bez toga ne postoji nogometna igra. Naš talent sada na Euru pokazivao se samo kada izađemo i dođemo na protivničku zadnju liniju. Da bismo dolazili češće u tu poziciju, moramo igru riješiti na malo kompleksniji način.

Ovo kako Hrvatska sada igra ne može živjeti u današnjem nogometu. Usvajanje kompleksnijeg načina igre postiže se tako da Hrvatska riješi detalje. Kako smo primili golove protiv Španjolaca? Tako što nismo blokirali nijedan centaršut. Tako što ostavljamo slobodne kanale uz rub kaznenog prostora. Zato što ne dupliramo igrače.

Kako smo primili drugi gol od Albanaca? Tako što Juranović i Sučić, iako su bili na igraču, nisu izveli dupliranje. Pa, to su detalji koje naši kadeti i juniori moraju znati! Stajanje naše vezne linije... Branko je spomenuo Xhaku. Vidjeli ste kako on igra kao zadnji vezni. Svaki put kada Švicarska izgubi loptu, on je istog trenutka na dva metra od stopera kao korektor obrane.

Nema da je otišao 10 metara dalje, a kod nas veznjaci stalno to rade i protivnici prolaze pored njih bez ikakvih problema. Ne zatvaraju prostor u fazi obrane. Isto je i u napadu. Kada ste vidjeli nekog našeg igrača, osim Perišića, da nakon osvojene lopte traži dubinu u sprintu? To su elementi bez kojih ne ide.

"Švicarci igraju onako kako se djecu treba učiti nogometu. Zašto naši reprezentativci ne rade tako? Valjda nitko to ne traži od njih"

Sučić i Baturina bi morali ući u prvu momčad? Onda ste Majera zaboravili. Nama su problem krilne pozicije ako budemo igrali ovako i dalje. Pjaca i Marko Pašalić, Ivanušec? Ima igrača koji konkuriraju za te pozicije, ali treba ih dobro iskoristiti jer ih nemamo na bacanje. Tri stopera?

Ako nemamo krila, onda je to već trebalo napraviti kao što to Švicarska najbolje demonstrira. Oni se ponašaju onako kako mi djecu trebamo učiti da igraju nogomet. Ne po tome kako sam ja trener na ploči stavio magnete, nego po situaciji na terenu. Pitanje je kod naših igrača, kao i kod Engleza, zašto to tako ne rade. Vjerojatno zato što nitko to ne traži od njih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.