Sjajne vijesti za Hrvatsku. Postoji 99.7% šanse da će imati lakši ždrijeb za SP

Foto: EPA

HRVATSKA nogometna reprezentacija je s polovičnim uspjehom završila prvi ciklus novog izdanja Lige nacija. Nakon poraza od Portugala u Lisabonu (2:1), svladala je Poljsku u Osijeku sjajnim golom Luke Modrića i stigla do prva tri boda u novom izdanju turnira.

Ekipa s Football Meets Data je objavila sjajnu vijest za sve hrvatske navijače. Prema trenutačnom stanju i njihovim projekcijama Hrvatska ima čak 99.7% šanse da bude u prvom jakosnom šeširu prilikom ždrijeba za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. To bi joj trebalo donijeti osjetno lakši zadatak.

Primjerice, ako završi u prvom jakosnom šeširu, sigurno neće igrati protiv Francuske, Španjolske, Engleske, Belgije, Nizozemske i Italije, a gotovo sigurno ni s Njemačkom, Danskom i Švicarskom. Od nezgodnih reprezentacija za koje se prognozira da će biti u drugom jakosnom šeširu ističu se Poljska, Mađarska, Srbija, Ukrajina i Švedska.

Zašto je važno biti među prve dvije reprezentacije?

Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije će ostati u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u "drugu ligu", dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo zbog rezultata u tom natjecanju, nego je i ključno u pogledu ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla na takav status kako bi dala na prestižu, ali i značaju svojem najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP. 

Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine osam će biti reprezentacije koje su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzele prve dvije pozicije.

No, čak i ako Hrvatska ne bude među dvije najbolje plasirane reprezentacije u skupini Lige nacija, velika je šansa da će svoje mjesto u prvom jakosnom šeširu naći preko FIFA rankinga. Naime, četiri najbolje plasirane reprezentacije po toj listi će također osigurati prvi jakosni šešir, ako to ne ostvare preko Lige nacija. Hrvatska je trenutačno osma najbolje rangirana reprezentacija Europe.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.