Tim Howard: Pep Guardiola je uništio nogomet

Foto: EPA, Profimedia

BIVŠI trener Chelseaja, PSG-a i Tottenhama Mauricio Pochettino (52) sredinom rujna imenovan je novim izbornikom američke reprezentacije. Argentinski stručnjak na klupi SAD-a naslijedio je Gregga Berhaltera, koji je nacionalnu selekciju vodio od 2018. do 2022. u 60 susreta te tijekom 2023. i 2024. godine u još 14 susreta.

Među ostalim, Berhalterov SAD ušao je u osminu finala Svjetskog prvenstva 2022., gdje ga je izbacila Nizozemska. Pochettinov glavni zadatak bit će pripremiti momčad i ostvariti što bolji rezultat na idućem Svjetskom prvenstvu, koje će se 2026. održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Dakle, Amerikanci će na najvećem reprezentativnom natjecanju igrati pred vlastitim navijačima.

Howard: Pep Guardiola je uništio nogomet

Nekadašnji američki golman Tim Howard (45) u podcastu It's Called Soccer izjavio je kako Pochettino s američkim sastavom ne bi trebao pokušavati kopirati stil Manchester Cityja, koji je u njega ugradio Pep Guardiola.

"Kada pogledate moju generaciju, bili smo hrpa čvrstih, surovih igrača. Imali smo par igrača koji su činili ključnu razliku. Uvjerio je momčad da se može nadigravati i dobro igrati u napadačkoj fazi.

Dogodilo se to da je Pep Guardiola uništio nogomet. Guardiola je sve naučio da mogu igrati napadački nogomet. Ali ne mogu, ne mogu svi to raditi, već svega tri momčadi na svijetu", smatra Howard, koji je sakupio 121 nastup za SAD, dok je klupsku karijeru proveo u North Jersey Imperialsima, MetroStarsima, Manchester Unitedu, Evertonu, Coloradu i Memphisu. Umirovio se 2020.

Howard smatra da bi Pochettinov SAD trebao izgledati kao Tottenham, koji je 2019. ušao u finale Lige prvaka i ondje izgubio od Liverpoola. "Pochettino je u Tottenhamu igrao s dvije linije po četiri igrača i još dvojicom na vrhu. Bili su čvrsti u obrani, ili su barem pokušali biti. Ako Pochettino unese odlučnost u obranu, SAD ima dovoljno igrača na napadačkim pozicijama kako bi bio opasan", vjeruje Howard.

Guardiola je jedan od najboljih trenera na svijetu

Guardiolu, 53-godišnjeg španjolskog stručnjaka, mnogi smatraju najboljim trenerom na svijetu te jednim od najboljih u povijesti. Među ostalim, igra njegovih momčadi prepoznatljiva je po velikom posjedu i pritisku kojim želi što prije vratiti loptu, za što traži specifične igrače.

Od 2008. do 2012. vodio je Barcelonu, zatim je bio u Bayernu od 2013. do 2016., dok je od 2016. do danas u Manchester Cityju. Triput je proglašavan najboljim trenerom na svijetu. Prema podacima Transfermarkta, osvojio je 37 klupskih trofeja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.