NBA LIGA

Zašto je Leonard odabrao Clipperse i što to znači za ostatak NBA lige

Foto: Getty Images / Guliver Image

KALIFORNIJU je sinoć, po lokalnom vremenu, zatresao snažan potres, a samo nekoliko sati kasnije s istog je područja stigla vijest koja je prodrmala NBA ligu. Najiščekivanija odluka ovog ljeta konačno je objavljena - Kawhi Leonard odlazi u LA Clipperse.

MVP nedavnog finala dugo je vagao hoće li ostati u Kanadi, u kojoj je imao sve što želi osim sunčanog vremena, ili se vratiti kući u Južnu Kaliforniju, u jedan od klubova iz Los Angelesa. Na kraju je izbor pao na Clipperse.

U Lakersima bi se Leonard pridružio LeBronu Jamesu i Anthonyju Davisu i tako stvorio novu supermomčad NBA lige, prvi put u povijesti zajedno bi zaigrala tri od najboljih pet igrača ere. Međutim, nije to želio znajući kakvu su sliku u javnosti o sebi ostavili LeBron odlaskom u Miami 2010. te Kevin Durant pridruživanjem Golden State Warriorsima na ljeto 2016.

Ali nije želio biti jedina zvijezda u klubu i vjerojatno bi završio u Lakersima da Clippersi nisu pristali na njegov uvjet: "Dovedite Paula Georgea i dolazim."

Leonard i George, javlja Adrian Wojnarowski s ESPN-a, sastali su se ovog tjedna u Los Angelesu. Nakon toga George je morao zatražiti trejd iz Oklahoma Cityja, a s konačnom objavom odluke čekalo se sve do danas jer je Thunder pregovarao s Clippersima o tome što će dobiti natrag, a na kraju je dobio jako puno - veterana Danila Gallinarija, talentiranog playmakera Shaija Gilgeous-Alexandera i cijeli niz pickova na draftu (četiri nezaštićena, jedan zaštićeni i pravo na dvije zamjene pickova).

Nikad se dosad u povijesti nije dogodilo da je igrač koji je osvojio naslov prvaka i titulu MVP-a finala napustio momčad samo nekoliko tjedana kasnije. Kawhijeva odluka ima velike posljedice za cijelu NBA ligu, koja je odjedanput dobila novog ozbiljnog kandidata za naslov, a posebno je pogodila četiri kluba. Što ta odluka znači za sve zainteresirane strane?

Kawhi Leonard

Odluka je njegova, dobio je što je htio. Da je ostao u Torontu, mogao je dobiti još 50-ak milijuna dolara, ali većina tog iznosa otišla bi na petu godinu ugovora pa naposljetku taj novac jednostavno može dobiti za četiri godine, po isteku ugovora koji je upravo potpisao.

Igrat će kod kuće, gdje je stalno lijepo vrijeme, neće plaćati golemi porez u Kanadi niti se zamarati carinom prilikom svakog odlaska i povratka s gostovanja. Nitko ga neće smatrati lovcem na titule jer se nije pridružio Lakersima, s kojima bi vjerojatno pomeo konkurenciju, a igrat će u momčadi sličnoj onoj koju je imao u Torontu. Uz sve to, dobio je još jednog superstara za suigrača. Za njega je završilo idealno.

LA Clippers

"Druga" momčad iz LA-a nikad nije igrala u finalu NBA lige, a priključivanje Leonarda i Georgea sastavu koji se odlično držao protiv Golden State Warriorsa u prvom krugu doigravanja protekle sezone, sigurno je najveći korak prema tom dosegu koji su ikad napravili.

Žrtvovali su budućnost kluba, izgubili mnoštvo pickova i odličnog mladog beka u SGA-u, ali iduće četiri godine stalno će biti kandidati za naslov prvaka.
Sad još trebaju popuniti ostatak momčadi minimalnim ugovorima, a jedan od glavnih zadataka bit će im produljivanje ugovora s Ivicom Zupcem, koji je zaštićeni slobodni igrač.

LA Lakers

LeBron ipak nije uspio okupiti novu "veliku trojku", odnosno morat će se zadovoljiti Kyleom Kuzmom kao njenim trećim članom. S Leonardom bi se Lakersi vjerojatno prošetali do titule, ili barem do finala, a ovako će samo biti jedan od kandidata.

Već su počeli s popunjavanjem rostera, doveli su Kawhijeva najboljeg prijatelja Dannyja Greena iz Toronta, koji će se odlično uklopiti kao jedan od boljih "3-and-D" igrača u ligi, te vratili centra JaValea McGeea. S još nekoliko jeftinih veterana, s naglaskom na šuterima, i bez Leonarda će biti vrhunska momčad.

Toronto Raptors

Samo nekoliko tjedana nakon što su osvojili prvi naslov u povijesti jasno je da ga Toronto Raptorsi neće obraniti. Nemaju prostora pod salary capom da nadoknade gubitak Leonarda, pa ni Greena. Ostatak šampionske momčadi uglavnom će ostati netaknut, osim ako se ne požele riješiti ostalih veterana, poput Lowryja, Gasola i Ibake, te krenuti u rekonstrukciju.

Pascal Siakam razvio se u jednog od najboljih mladih igrača lige i bit će nova prva zvijezda Raptorsa, koji uz OG-a Anunobyja, Normana Powella i Freda VanVleeta i dalje imaju dovoljno mladih i talentiranih igrača na kojima mogu graditi budućnost iako su mnoge klince žrtvovali tijekom slaganja šampionske momčadi. Isplatilo se, dobili su što su htjeli, a sad natrag u prosječnost.

Oklahoma City Thunder

Od odlaska Duranta u Golden State, Russell Westbrook svake je godine imao triple-double prosjek, a sad kad je ostao i bez Georgea, mogli bismo od njega vidjeti nezamislive brojke. Ali ni s Georgeom Thunder nije bio ozbiljna prijetnja na Zapadu pa je sad vrlo upitno hoće li uopće u doigravanje.

Milwaukee, Philadelphia, Boston...

Četiri su momčadi u proteklo doigravanje na Istoku ušle s podjednakim šansama. Raptorsi su otišli do kraja, a preostala tri kluba mogu slaviti jer im je otišla najveća zapreka na putu do ulaska u finale. Sve tri momčadi ostale su bez velikih zvijezda ili važnih igrača (Boston bez Irvinga i Horforda, Phila bez Butlera, Bucksi bez Brogdona), ali dovele su više ili manje adekvatne zamjene. Nitko od njih nije nužno bolji nego dosad, samo drukčiji.

Brooklyn Netsi još godinu dana neće moći računati na Duranta, ali tu je Kyrie Irving. Miami je jači s Butlerom, a i Indiana je fino nadoknadila gubitak Bojana Bogdanovića. Istok će biti potpuno otvoren.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.