Ana Karamarko pamtit će 2015. kao godinu udaje i nevjerojatnog poslovnog uspjeha

Foto: Grgo Jelavic/Pixell; Index

AGENCIJA Drimia u vlasništvu Ane Karamarko pamtit će dugo 2015. godinu s obzirom da su nakon dvije godine prvi puta ostvarili dobit i to veću od pola milijuna kuna dok je rast prihoda u odnosu na prošlu godinu veći za 50 posto!

Naime, prihodi Drimije, "male boutique agencije" kako je opisuje vlasnica Ana Karamarko, u  2014. godini iznosili su 2,69 milijuna kuna, a na sličnoj razini bili su i 2013. kad je Drimia imala 2,65 milijuna kuna prihoda dok su u 2015 godini prešli 4 milijuna kuna. Drimia ima svega pet zaposlenih.

Krenuo joj posao kao nikada do tada

Osim snažnog rasta prihoda, PR agencija u vlasništvu supruge potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, imala je i solidnu dobit od 558 tisuća kuna, dok je godinu ranije bila u gubitku od 141 tisuću kuna.



Drimia je osnovana 2012. godine te je već prve godine, s jednim zaposlenim, imala prihode od 1,75 milijuna kuna. Jedan od prvih klijenata, kao što nam je danas poznato, bila je tvrtka Josipa Petrovića, lobista Mađarskog MOL-a, koji joj je za konzultantske usluge plaćao 2500 eura mjesečno.

Da je Drimia, koja sve bolje radi, imala vrlo uspješan početak pokazuje i usporedba s mnogo poznatijim tvrtkama iz branše.


Primjerice, PR agencija Manjgura Krešimira Macana, 2013. godine imala je 2,7 milijuna kuna prihoda, Hauska i Partneri 5,7 milijuna kuna, a Millenium promocija 9,2 milijuna kuna.

Drimia je prošlu godinu završila s pet zaposlenih koji su primili prosječnu neto plaću od oko 8500 kuna, a zanimljiv je i radni status Ane Karamarko, koja prema imovinskoj kartici nije bila zaposlena u tvrtki, već je prijavila godišnja primanja od 400 tisuća kuna putem RPO ugovora.

Klijenti u sporu s državom

Nakon što je javnost doznala za suradnju Drimije i lobista MOL-a, ozbiljno se zatresla fotelja Tomislava Karamarka, te je Povjerenstvo za sukob interesa danas odlučilo pokrenuti postupak kako bi se utvrdile okolnosti tog poslovnog odnosa i mogući sukob interesa.

Povjerenstvo bi trebalo istražiti je li Tomislav Karamarko sudjelovao u donošenju odluka vezano uz arbitražu između Hrvatske i Mola i može li se u budućnosti naći u sukobu interesa zbog poslovanja njegove supruge.

Naknadno je "isplivalo" ime još jednog zanimljivog klijenta Drimije. Radi se o mesnoj industriji Gavrilović, čiji vlasnik George Gavrilović vodi spor s Hrvatskom.

Gavrilović je u tužbi pred arbitražnim sudom u Washingtonu od RH tražio 199 milijuna eura, i 500 nekretnina. Kao i u slučaju MOL-a, odluka arbitražnog suda se još čeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.