Assange će se idući tjedan prvi put od izlaska iz zatvora pojaviti u javnosti

Foto: EPA

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange idućeg će se tjedna, prvi put otkako je oslobođen iz britanskog zatvora, pojaviti u javnosti kada Vijeću Europe bude podnosio dokaze, objavila je njegova organizacija.

Pedesettrogodišnji Assange se vratio u Australiju u lipnju, nakon što je postignut sporazum o njegovom puštanju u sklopu kojeg je priznao krivnju za kršenje američkog zakona o špijunaži, čime je završena 14-godišnja pravna odiseja u Velikoj Britaniji.

Dokaze će podnositi PACE-u

Njegova supruga Stella, koju je oženio dok je bio u londonskom zatvoru Belmarsh, rekla je da će mu trebati neko vrijeme da popravi svoje tjelesno i duševno zdravlje nakon dugotrajnog zatvora te da bude s njihovih dvoje djece, koju nikada nije vidio izvan zatvora.

Prvi put će govoriti u javnosti kada bude podnosio dokaze Odboru za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) u Strasbourgu 1. listopada. Do toga dolazi nakon što je PACE objavio izvješće o njegovom slučaju, koje je zaključilo da je Assange bio politički zatvorenik te je pozvalo Veliku Britaniju da istraži je li bio izložen nehumanom postupanju.

Vijeće Europe "pozvalo je Juliana da svjedoči za izvješće odbora o njegovom slučaju i o njegovim širim implikacijama", napisala je Stella Assange na društvenoj platformi X.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.