Anušić: Milanović zabranio šefu vojske da dođe i govori o misiji za Ukrajinu

Foto: Davor Javorovic, Igor Soban/PIXSELL

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je danas, uoči sjednice saborskog Odbora za obranu, da je predsjednik Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH Tihomir Kundidu da sudjeluje na tom odboru i stručno objasni što znači NSATU misija obučne potpore Ukrajini.

 

"Zabranio dolazak načelniku Glavnog stožera, poslao svoja dva politička savjetnika"

Predsjednik je upravo zabranio načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga da dođe na odbor i... da iz potpuno neutralnog i stručnog kuta objasni što znači misija sigurnosno obučne potpore, u okviru NATO-a i odlazak dva hrvatska časnika u Wiesbaden, a poslao je dva svoja politička savjetnika Ivicu Olujića i Orsata Miljenića, izjavio je Anušić novinarima u saboru.

Iz tog razloga se pokušalo maknuti i medije sa sjednice odbora jučer od strane predsjednika odbora, ali se u tome nije uspjelo te smo otvorili sjednicu da se javnost s time upozna. Odgovor na to je da je predsjednik države zabranio načelniku GS OSRH da bude na sjednici i da kaže iz svoga kuta, rekao je.

"Pitajte ga i oko letova helikoptera"

Na pitanje s kojim je obrazloženjem to učinjeno, odgovorio je da "ne zna" i da "to treba pitati predsjednika države" te mu uputiti i druga pitanja koja, kako kaže, mediji uporno i ponovno upućuju njemu.

"Pitajte njega i oko letova helikoptera i oko toga zašto nije dopustio načelniku Glavnog stožera da bude (na sjednici) i zašto mu zamjera što je podržao kupovinu besposadnih letjelica koje smo imali na prošlom saborskom odboru itd.", rekao je Anušić pitajući se u čijem interesu i zbog čega na taj način komunicira i zbog čega uopće povlači takve poteze koji su "popuno nerazumni" i koji, kako je istaknuo, nemaju prostor u dnevnopolitičkim obračunima koliko god da su ovi ili oni izbori i koliko god da smo u različitim političkim taborima".

"Ne možete na tim političkim temama poentirati i voditi politiku, jer ovo je urušavanje sigurnosne arhitekture RH i sigurnosnog okružja u kojem se Hrvatska nalazi", ustvrdio je ministar obrane te podsjetio da je Hrvatska od samih svojih osnutaka i začetaka zadala sebi u ključnim dokumentima da moramo postati članica euroatlantskih saveza -  EU i NATO-a da bi, kako je dodao, sada, 2024., kada smo na kušnji svi i kao savez, Hrvatska kao jedna jedina članica se ponašala kao da nije članica NATO-a, prkoseći zaključcima koje NATO donosi.

"Nije se protivio tome u Washingtonu"

Podsjetio je i da je predsjednik RH Zoran Milanović bio na summitu NATO-a u Washingtonu i održao kratki govor pred ministrima i predstavnicima država članica NATO-a i da se nije protivio toj odluci i misiji koja je tamo donesena kao zaključak te da je nedavno rekao da ako smo partneri i saveznici u NATO-u i ako smo željeli biti članica UN-a, NATO-a i EU, onda se moramo ponašati kao saveznik i partner u tim organizacijama.

"Ne možemo se ponašati kako se ponašamo, jer gubimo kredibilitet i potporu naših saveznika", upozorio je Anušić. Dodao je da je alternativa tome "možda izlazak iz NATO-a".

"Ako izađemo iz NATO-a, gdje ćemo onda ići i trebamo znati kome ćemo se priključiti i s kime ćemo biti partneri u funkcioniranju kao samostalna i neovisna država", rekao je Anušić napominjući da je sudjelovanje hrvatskih časnika u NSATU misiji obučne potpore Ukrajini postala politička tema koju je nametnuo predsjednik Republike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.