Britanija jača vojnu prisutnost na Mediteranu i šalje 5 mil. funti pomoći Libanonu

Foto: EPA

Britanska ministrica razvoja Anneliese Dodds predstavila je paket pomoći od pet milijuna funti za UNICEF ​​u Libanonu, u trenutku dok Britanija pojačava svoju vojnu prisutnost u istočnom Mediteranu, u blizini te zemlje. 

Najava paketa pomoći uslijedila je nakon smrtonosnih zračnih napada i raketne vatre koju su Izrael i Hezbolah razmjenjivali od početka tjedna.

Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva potvrdio je da će pomoć ići na medicinske potrepštine, higijenske pakete, gorivo za vodovodne postaje te timove za hitne slučajeve koji rade na području zdravlja i prehrane.

Avioni i helikopteri Kraljevskog ratnog zrakoplovstva su u pripravnosti

Vladino ministarstvo također je potvrdilo da su zrakoplovi i helikopteri Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u pripravnosti, s britanskom prisutnošću u Akrotiri blizu Limassola na Cipru te u istočnom Mediteranu s dva broda. Dužnosnici graničnih snaga i ministarstva vanjskih poslova te 700 vojnika raspoređeno je na Cipru u utorak.

"Situacija u Libanonu duboko je zabrinjavajuća. Moramo uspostaviti trenutačni prekid vatre s obje strane kako bismo spriječili daljnje civilne žrtve i osigurali da se raseljene osobe mogu vratiti svojim domovima", rekla je Dodds.

"Velika Britanija će uvijek biti snažna podrška libanonskom narodu. Zato osiguravamo pet milijuna funti za civile"

Ministrica je naglasila da je njezin odjel ponovno otvorio portal na kojem se britanski državljani u Libanonu mogu registrirati kako bi obavijestili britansku vladu o svom boravištu.

"Velika Britanija će uvijek biti snažna podrška libanonskom narodu. Zato osiguravamo pet milijuna funti UNICEF-u za podršku civilima koji su raseljeni i suočavaju se s hitnom humanitarnom situacijom", dodala je.

Izraelski napadi jučer su ubili 51 osobu i ozlijedili više od 220, prema libanonskom ministru zdravstva. Taj broj dolazi uz 564 ubijenih i više od 1800 ranjenih u prethodna dva dana, uključujući oko 150 žena i djece.

Kako je otkrio Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova, u Libanonu je raseljeno ukupno 200.000 ljudi otkako je Hezbolah počeo ispaljivati ​​rakete na sjeverni Izrael prije gotovo godinu dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.