VIDEO Bulj u saboru puštao snimku Porfirijevog pjevanja: "Četnik je četnik"

Screenshot: YouTube/Internet TV Hrvatskoga sabora

Slobodne govore saborski zastupnici iskoristili su danas za kritiku nove porezne reforme, optužbe za curenje informacija iz tajnih izvida, ali i kako bi ukazali na neke lokalne probleme.

Pavliček: Tisuće praznih nekretnina se neće reformom staviti u promet

Na poreznu reformu osvrnuo se  Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) te je kazao da je novi harač u vidu poreza na nekretnine. Smatra da se reformom tisuće praznih nekretnina neće staviti u promet, a time što će lokalni čelnici odlučivati o stopi poreza stvoriti totalni košmar.

"Ja kuću koju sam naslijedio od oca u Bapskoj prodajem već dvije godine za 20 tisuća eura i ne mogu je prodati jer nemam kome, nema tog poreza koji će omogućiti da takva nekretnina ide u prodaju", kazao je Pavliček, poručivši kako prije poreza na nekretnine treba donijeti zakon o podrijetlu imovine.

Odgovarajući na te kritike, Hrvoje Zekanović (Klub HDZ-a) istaknuo je kako se zaboravlja da u Hrvatskoj imamo također desetke tisuća Nijemaca, Francuza, Čeha i Slovaka koji isto imaju nekretnine koje će isto biti oporezovane. O curenju informacija iz istraga ustvrdio je pak da postoje dvostruki kriteriji. "Kada televizija dođe pred kuću Darka Horvata ili Gabrijele Žalac, onda im je to društveno prihvatljivo", kazao je.

DP-ovac: Sustav primarne zaštite ne funkcionira u Benkovcu

Ivica Baksa (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjever) založio se za povećanje dječjeg doplatka, za koji smatra da nije dostatan, posebice za samohrane roditelje. "Najniži iznos dječjeg doplatka je 30.9 eura po djetetu, prosječni mjesečni troškovi za osnovne potrebe poput hrane i odjeće daleko premašuju taj iznos", kazao je.

Frane Tokić (Klub Domovinskog pokreta) upozorio je na probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Benkovcu. "Već duže vrijeme sustav primarne zdravstvene zaštite tamo ne funkcionira, vlada kaos, sve je spalo na jednog do dva liječnika, domu zdravlja nedostaju minimalno tri liječnika", rekao je i pozvao lokalnu upravu da se uključi u rješavanje problema.

Posvađali se Bulj i Jeckov

Slobodne govore obilježila je i rasprava nakon što je Mostov Miro Bulj (Klub Mosta), potaknut presudom protiv novinara Marka Juriča, koji je osuđen na 10 mjeseci zatvora, prozvao Srpsko narodno vijeće i Milorada Pupovca (SDSS) zbog udara na medijske slobode. "Osuđen je zbog toga što je rekao četniku da je četnik, Porfiriju koji je pjevao četničke pjesme", kazao je Bulj.

Na to je Dragana Jeckov (SDSS) prigovorila da se neprimjereno izražava o patrijarhu srpskom. "Mi se nikada nismo negativno izražavali o bilo kojem vjerskom poglavaru bilo koje konfesije", istaknula je.

 

"Činjenica je da je Bulj nazvao Porfirija četnikom, ali isto tako govorio je o pjevanju te pjesme koje se dogodilo, to smo svi vidjeli", naveo je predsjednik sabora Gordan Jandroković, dodavši da postoje snimke i da je Porfirije osobno priznao da je pjevušio, ne znajući o kakvoj se pjesmi radi.

Podsjetimo, Porfirije se 2016. godine našao u skandalu nakon što je na snimci, koja je navodno nastala pet godina ranije u Chicagu, otkriveno da je s drugim pravoslavnim svećenicima pjevao četničku pjesmu. U pjesmi se spominju "mitraljesci", "granate" te kokarda četničkog vojvode Đujića.

"Četnik je četnik", ponovio je Bulj i pustio na zvučnik mobitela pjesmu koju je Porfirije pjevao, zbog čega je dobio opomenu. "Kada o slobodi medija govori gradonačelnik koji je prvi i jedini zabranio izložbu motiva srpskog folklora, onda nam je jasno koliko u slobodarskom duhu vodi taj grad", uzvratila je Jeckov.

Zekanović je ukazao da su Most i SDSS u koaliciji u Šibensko-kninskoj županiji, nazvavši njihovo prepucavanje igrokazom. 

Jeckov je u slobodnom govoru upozorila i na ovogodišnje kašnjenje isplata potpora poljoprivrednim proizvođačima. "Nikada se nije dogodilo da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju toliko kasni s isplatama, a postojala je i prijetnja od gubitka akreditacije", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.