Kineski hakeri napali Trumpov mobitel?

Ilustracija: EPA

Telefoni ljudi povezanih s predizbornom kampanjom demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris bili su meta kineskih hakera koji su pristupili sustavu američkog pružatelja širokopojasnih usluga Verizon, rekla je danas osoba upućena u situaciju.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i njegov kandidat za potpredsjednika JD Vance su također bili mete hakera, prema medijskim izvješćima, koje Reuters nije mogao potvrditi.

New York Times je objavio da istražitelji nastoje utvrditi koji su podaci ukradeni Trumpu i Vanceu.

Trumpova kampanja napala Harris

Wall Street Journal je početkom listopada objavio da su kineski hakeri pristupili mrežama američkih pružatelja širokopojasnih usluga i došli do informacija iz sustava koje savezna vlada koristi za sudski odobreno prisluškivanje.

Trumpov predizborni stožer je ovog tjedna obaviješten da su Trump i Vance među osobama unutar i izvan vlade čiji su telefonski brojevi bili meta hakera nakon infiltracije telefonskog sustava Verizon, dodao je Times.

Trumpova kampanja nije potvrdila da su Trumpovi i Vanceovi telefoni bili mete napada. Steven Cheung, komunikacijski direktor kampanje, kazao je da je potpredsjednica Harris ohrabrila Kinu i Iran da napadaju američku infrastrukturu kako bi spriječili da se Trump vrati u Bijelu kuću.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom kao ni predizborni stožer Harris.

Trumpova kampanja je bila hakirana ranije ove godine. Američko ministarstvo pravosuđa je za napad okrivilo trojicu članova Iranske revolucionarne garde, optuživši ih za pokušaj ometanja predsjedničkih izbora 5. studenog.

FBI istražuje napad

Savezni istražni ured (FBI) i američka agencija za kibernetičku i infrastrukturalnu sigurnost (CISA) su u petak rekli da istražuju neautoriziran pristup komercijalnoj telekomunikacijskoj infrastrukturi koji su stekle osobe povezane s Kinom. Zajedničko priopćenje dviju službi nije imenovalo mete u incidentu.

Verizon je objavio da je svjestan sofisticiranog pokušaja pristupa američkim telekomunikacijama i prikupljanja podataka.

Najveća američka telekomunikacijska tvrtka je dodala da surađuje s policijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.