Presretnut razgovor ruskih vojnika: "Što da radimo s tim jeb*nim Kinezima?"

Screenshot: Spravdi

Ukrajinski obavještajci objavili su snimku na kojoj se čuje kako su ruski vojnici izrazili zabrinutost oko toga kako će sjevernokorejskim vojnicima biti zapovijedano i kako će ih se opremati streljivom i vojnom opremom, prenosi CNN.

Na snimkama se čuje kako ruski vojnici s prijezirom govore o dolazećim sjevernokorejskim vojnicima, nazivajući ih "K bataljun", a u jednom ih trenutku nazivaju "jeb*nim Kinezima".

U jednom isječku jedan vojnik opisuje drugog, koji je dobio zadatak primiti sjevernokorejske vojnike.

"I on stoji tamo, kao... jeb*te", kaže vojnik. "Došao je ovamo i pitao - koji kur*c da radim s njima", dodao je.

Razgovor je presretnut sa šifriranih ruskih kanala u noći 23. listopada, prema Ukrajinskoj obrambenoj obavještajnoj službi.

Ukrajinska analiza otkrila je da su pokreti sjevernokorejskih trupa bili planirani za jutro 24. listopada, u području terenskog kampa Postojale Dvori u ruskoj regiji Kursk, gdje je Ukrajina pokrenula iznenadni upad ranije ove godine.

Otkriveni planovi

Presretnuti razgovori također otkrivaju planove da se na svakih 30 sjevernokorejskih vojnika postavi jednog prevoditelj i tri viša časnika, što ruski vojnici osuđuju na snimkama.

"Jedina stvar koju ne razumijem je da trebaju postojati tri viša časnika na 30 ljudi. Gdje ćemo ih nabaviti? Morat ćemo ih izvući", kaže jedan ruski vojnik. "Jeb*no vam kažem, sutra dolazi 77 zapovjednika bataljuna, tu su zapovjednici, zamjenici zapovjednika i tako dalje", kaže vojnik u drugom odlomku.

Presretnuti razgovor je objavljen nakon što je ukrajinska vojska priopćila da je skupina sjevernokorejskih vojnika primijećena u ruskoj regiji Kursk, području koje graniči s Ukrajinom i gdje su u tijeku vojne operacije.

Zelenski: Rusija za vikend kreće s raspoređivanjem Sjevernokorejaca

U objavi na svom službenom Telegram računu, obrambena obavještajna služba Ukrajine rekla je da su neke sjevernokorejske trupe, koje su prošle obuku na ruskom dalekom istoku, dospjele u zapadnu rusku regiju, gdje je Ukrajina zadržala uporište otkako je započela upad u Kolovoz.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je primio izvješće o raspoređivanju sjevernokorejskog vojnog osoblja od ukrajinskog vrhovnog zapovjednika.

"Prema obavještajnim podacima, 27. i 28. listopada Rusija će rasporediti svoje prve sjevernokorejske trupe u zonama borbe. Ovo je jasan korak u eskalaciji Rusije koji je važan, za razliku od svih dezinformacija koje ovih dana kruže Kazanom", rekao je Zelenski, kritizirajući summit BRICS-a koji je ovaj tjedan organizirao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kremlj je isprva odbacio navode o raspoređivanju sjevernokorejskih trupa, ali jučer na summitu BRICS-a Putin nije zanijekao da je Pjongjang poslao vojnike u tu zemlju.

"Stvarni angažman Sjeverne Koreje u borbi ne treba dočekati zatvaranjem očiju i zbunjenim komentarima, već opipljivim pritiskom na Moskvu i Pjongjang da se pridržavaju Povelje UN-a i kazne eskalaciju", dodao je Zelenski.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.