U Pompejima otkrivena kućica s erotskim freskama

Foto: Pompeii/Anna Silvia Vacca

Kućica s erotskim freskama posljednje je otkriće u ruševinama drevnog rimskog grada Pompeja, prenosi Guardian.

Stručnjaci kažu da ovaj iznimno ukrašen dom, nazvan Kuća Fedre po mitološkoj kraljici Ateni, baca novo svjetlo na promjene u arhitektonskim stilovima u prvom stoljeću n.e., ali također potvrđuje da su stanovnici Pompeja imali sklonost prema senzualnoj umjetnosti.

Živo obojeni zidni prikazi uključuju fresku koja prikazuje seksualni susret između satira i nimfe na krevetu te fresku s oskudno odjevenom Fedrom i njezinim posinkom Hipolitom, kojeg je, prema grčkoj legendi, optužila za silovanje nakon što je odbio njezina udvaranja. Još jedna freska prikazuje bogove za koje se pretpostavlja da su Venera i Adonis.

"Unatoč svojoj maloj veličini, ovo otkriće nas zadivljuje zbog visoke razine zidnih ukrasa", navodi arheološki park Pompeja u priopćenju, dodajući kako su freske usporedive s onim pronađenima u raskošnijim domovima.

Za razliku od drugih kuća u drevnom gradu, koji je uništen erupcijom Vezuva 79. godine n.e., ova nije građena oko tradicionalnog atrija, središnjeg dvorišta s bazenom za prikupljanje kišnice, što je bilo tipično za rimski stil arhitekture iz šestog stoljeća pr. n. e.

Veliki falus u Kući Vetijevaca

Provokativne scene bile su prisutne u domovima svih društvenih slojeva te u javnim prostorima Pompeja i nisu bile smatrane skandaloznima ili sramotnima.

Jedna od najzanimljivijih fresaka otkrivenih do sada prikazuje veliki falus. Ta je slika pronađena u raskošnoj kući poznatoj kao Kuća Vetijevaca, u vlasništvu dvojice oslobođenih robova, u velikoj mjeri očuvanoj tijekom iskapanja krajem 19. stoljeća.

Freska se nalazila na zidu u ulazu kuće i prikazuje Priapa, boga plodnosti i obilja, s velikim penisom koji balansira na vagi uz vreću punu novca, za koju se vjeruje da simbolizira bogatstvo koje su vlasnici stekli. Nije bilo neobično da oslobođeni robovi napreduju u Pompejima.

Umjetnost koja prikazuje homoerotične scene također je otkrivena, uključujući kip pronađen u Kući zlatne narukvice, jednoj od najbogatijih kuća u Pompejima, koji predstavlja mladića koji bi tijekom gozbi služio svoga gospodara, i u seksualnom smislu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.