Uhićen jedan od najopasnijih bjegunaca u Europi, vođa zloglasnog srpskog klana

Screenshot: Španjolska policija

Španjolska nacionalna policija (Policía Nacional) u suradnji s Europolom i šest drugih europskih partnera uhitila je dva visokorangirana pripadnika zloglasnog srpskog "vračarskog klana", čime je razbijena ključna frakcija navedene skupine, priopćio je MUP.

Vođa klana uhićen je u Barceloni 18. listopada nakon čega je uslijedilo uhićenje njegove desne ruke 22. listopada. Obojica su bili traženi zbog optužbi koje uključuju ubojstvo, pokušaj ubojstva i otmicu u Srbiji, Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

Vođa klana smatrao se jednim od najtraženijih i najopasnijih bjegunaca u Europi.

"U Barceloni je 18. listopada uhićen vođa srpskog klana Nikola Vušović, poznat pod nadimkom Ludi Džoni, a onda je priveden i čovjek od njegovog povjerenja Nikola Filipović", priopćila je španjolska policija.

Sukob dva klana

""Vračarski klan", podružnica "kavačkog klana", od 2014. godine ratuje sa suparničkim "škaljarskim klanom", što je odnijelo više od 60 života. Sukob je započeo nakon zapljene velike pošiljke kokaina u luci u Valenciji. Europol je odigrao ključnu ulogu u operaciji fokusirajući se na razvoj obavještajnih podataka i operativnu podršku.

"Njegovi su stručnjaci surađivali s austrijskim, njemačkim i srpskim tijelima kako bi analizirali šifriranu komunikaciju osumnjičenika, što je dovelo do njihove identifikacije, a konačno i hvatanja. U okviru tih napora srpski policijski službenici raspoređeni su u Europol 2021. kako bi radili na tim ciljevima.

Prošli mjesec Europol je uz potporu Europske mreže timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) koordinirao postupanja tijela za provedbu zakona iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Španjolske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, što je u konačnici dovelo do uhićenja.

Obojici osumnjičenika sada prijeti izručenje te se očekuje da će biti kazneno gonjeni zbog umiješanosti u nekoliko ubojstava visokog profila.

U ovoj istrazi sudjelovala su sljedeća tijela:

  • Austrija: Kriminalističko obavještajna služba Austrije (Bundeskriminalamt)
  • Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske
  • Hrvatska: Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske
  • Njemačka: Savezna kriminalistička policija (Bundeskriminalamt)
  • Srbija: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprava kriminalističke policije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i FAST
  • Španjolska: Nacionalna policija (Policía Nacional)
  • Slovenija: Uprava kriminalističke policije (Direkcija kriminalistične policije)

Tko je Nikola Vušović zvani Džoni s Vračara?

Tužiteljstvo smatra Džonija Vušovića vođom "vračaraca", a ranije se dovodio u vezu s atentatom na predsjednika Haitija, što je njegov odvjetnik demantirao. 

Protiv Nikole Vušovića i pripadnika kriminalne skupine na čijem je čelu vodi se postupak pred Specijalnim sudom u Beogradu po optužbama da su ubili Aleksandra Šarca, Dragana Ristića i Aleksandra Halabrina. Po istim optužbama, pokušaji ubojstava izvršeni su 7. listopada na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. prosinca 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. svibnja 2020. na Miloša Nilovića, 27. studenog 2020. godine na Andriju Zarića, kao i na Arsenija Stefanovića 1. veljače 2021. godine.

Osim toga, Vušović je optužen da je s vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom osnovao grupu čiji su pripadnici, između ostalog, pokušali otrovati osobu cijanidom koja se nalazila u pritvoru u Crnoj Gori i bila spremna na suradnju s istražnim organima te države. Podsjećanja radi, i Radoje Zvicer se nalazi u bijegu, piše Nova.rs.

Konkretno, Vušovića se optužnicom tereti za šest kaznenih djela teškog ubojstva, od čega tri za poticanje i tri za pokušaj poticanja, dok se njegovu desnu ruku, Urošu Piperskom, stavlja na teret šest kaznenih djela teškog ubojstva, od čega tri za poticanje i tri za pokušaj poticanja, dva kaznena djela pranja novca, te neovlaštenu proizvodnju, posjedovanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih tvari.

Iako su se ranije u medijima pojavljivale tvrdnje da je Vušović dovođen u vezu i s atentatom na bivšeg predsjednika Haitija Jovenela Moïsea te da je nakon toga misteriozno nestao iz pritvora, njegov odvjetnik je to ranije demantirao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.