U Gazi joj amputirali nogu običnim nožem, bez anestezije. Liječnik je plakao

Screenshot: X

Krajem prošle godine liječnik u Gazi snimio je stravičan prizor – hitnu amputaciju noge koja je provedena na stolu u blagovaonici. Kako bi spasio život mladoj djevojci, morao joj je kuhinjskim nožem i bez anestezije odrezati ud. Kod sebe je imao samo kantu i malo sapuna. 

17-godišnja Ahed Bseiso se 19. prosinca 2023. popela na najviši kat zgrade nedaleko od bolnice Al Šifa u gradu Gazi kako bi pokušala nazvati oca koji živi u Belgiji jer je tamo najbolji signal. Dok je pokušavala tog jutra dobiti oca, primijetila je na ulici velike izraelske tenkove i onda je odjednom odjeknula jaka eksplozija. 

UPOZORAVAMO DA BI NEKIM ČITATELJIMA OVA SNIMKA MOGLA BITI UZNEMIRUJUĆA 

 


"Čula sam prasak i zid se srušio na mene. Posvuda je bilo prašine i isprva nisam mogla shvatiti gdje sam", ispričala je Ahed za Sky News. Njezina majka i rođaci su potrčali u pomoć. Uspjeli su je izvući iz ruševina, ali su vidjeli da joj je jedna noga slomljena, a druga u još gorem stanju.

"Ujak je iz kuhinje uzeo sapun i krenuo čistiti nogu. Zatim je počeo plakati"

"Pitala sam bratića je li noga u redu, a on mi je samo rekao kako je bolje da ne gledam prema dolje", dodala je. Obitelj je odnijela Ahed niz stepenice do stana. Vani se čula pucnjava. "Nije bilo kirurške opreme. Ujak je iz kuhinje uzeo sapun i krenuo čistiti nogu. Zatim je počeo plakati", prisjetila se Ahed.

Ujak, inače liječnik, položio je djevojku na kuhinjski stol i odlučio provesti hitnu operaciju. Lijeva noga je bila teško ozlijeđena, a desna potkoljenica u komadima. Djevojka je očajno molila ujaka da joj ne amputira nogu, ali on je znao što je čeka. Morao je birati između očuvanja noge i njenog života. "Nije bilo anestezije, bila sam cijelo vrijeme pri svijesti", ispričala je Ahed. 

Ujak je snimio operaciju kako bi pokazao svijetu kakve se sve strahote zbivaju u Gazi. Ta je odluka na kraju promijenila život mlade djevojke. Naime, snimku je vidjela i Wafa Abed, koja živi u malom američkom gradiću u Južnoj Karolini. 

"Moraš izvući ovu djevojku. Jednostavno moraš"

Poput mnogih prognanih Palestinaca, Abed je pozorno pratila situaciju u Gazi. Kada je naišla na snimku amputacije, kazala je svom sinu Tarequ: "Moraš izvući ovu djevojku. Jednostavno moraš."  

Tareq Hailat, 27-godišnji student medicine, nedavno je počeo volontirati za humanitarnu organizaciju Palestinski fond za pomoć djeci (PCRF). Odlučio je izvesti Ahed iz Gaze. No to je uspio tek nakon više od mjesec dana i 17 neuspjelih pokušaja. 

Izrael joj je više puta uskratio dopuštenje da napusti Gazu, a napadnut je i njen medicinski konvoj, pri čemu je uništeno vozilo do njenog. Ahed se pri dolasku u SAD našla u pomalo nezgodnoj situaciji – u zemlji koja ju je prihvatila i izbavila od strahota rata, ali koja istovremeno pruža najveću podršku naciji zbog koje je i zadobila ozljede.

Namjerava se što prije vratiti u Gazu

"Nikada neću zaboraviti ljude koji su dali sve od sebe da mi pomognu. No nije mi bilo lako napustiti Gazu i ići na liječenje u državu koja je možda čak i više od Izraela odgovorna za moje stanje", kazala je. 

Ahed namjerava otići u Južnu Karolinu kako bi se u potpunosti oporavila, no želi se što prije vratiti kući. "Sretna sam i zahvalna zbog ove prilike, ali mi je srce ipak s obitelji u sjevernoj Gazi, koja je trenutno najstrašnije mjesto na svijetu", rekla je Ahed. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.