Erdogan pozvao na veliki propalestinski skup: "Izrael je ponovno ciljao žene i djecu"

Screenshot: X

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poručio je da Izrael mora zaustaviti "ludilo" i okončati napade na Gazu, prenosi agencija France-Presse. "Izraelsko bombardiranje Gaze pojačalo se sinoć i ponovno je ciljalo na žene, djecu i nedužne civile i pogoršalo tekuću humanitarnu krizu", napisao je Erdogan na X-u.

"Izrael mora odmah zaustaviti ovo ludilo i prekinuti svoje napade", dodao je turski čelnik. Pozvao je ljude da prisustvuju skupu podrške Palestini u zračnoj luci Atatürk u Istanbulu. Očekuje se da će i sam Erdogan prisustvovati jednom od najvećih propalestinskih skupova od početka rata između Izraela i Hamasa, udvarajući se svojoj islamističkoj političkoj bazi dan uoči stote obljetnice turske sekularne republike.

Kritizirao bezuvjetnu podršku Zapada Izraelu

"Jasno i glasno ćemo izjaviti da stojimo uz palestinski narod protiv progona", naglasio je. Turska je osudila ubojstva izraelskih civila tijekom Hamasovog pohoda na jug Izraela 7. listopada, no Erdogan je ovaj tjedan militantnu skupinu nazvao palestinskim "borcima za slobodu".

Također je kritizirao bezuvjetnu podršku nekih zapadnih zemalja Jeruzalemu, što je izazvalo oštre kritike Italije i Izraela. Za razliku od mnogih NATO saveznika, Europske unije i nekih zaljevskih država, Turska ne smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Već dugo ugošćuje članove islamističke skupine, podržava dvodržavno rješenje i ponudila je svoju ulogu u pregovorima o oslobađanju talaca otetih tijekom napada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.