Francuz koji je koronavirus imao u prosincu: Rekli su mi da je moje stanje ozbiljno

FRANCUSKA bolnica u Parizu ponovila je testove na starim uzorcima pacijenata koji su bolovali od upale pluća i otkrila da je jedan oboljeli muškarac bio pozitivan na koronavirus najranije 27. prosinca.

To je gotovo mjesec dana prije nego li je francuska vlada potvrdila prve službene slučajeve koronavirusa.
Yves Cohen, šef bolnice sa sjevera Pariza, rekao je za BFM TV da su znanstvenici ponovili testiranje na uzorku od 24 pacijenta koje su liječili u prosincu i siječnju, a koji su bili negativni na gripu. 

"Od njih 24,  imali smo jednog koji je bio pozitivan na novi soj koronavirusa 27. prosinca", kazao je Cohen. "Svaki uzorak ponovno je testiran više puta kako bi se uklonila mogućnost pogreške", dodao je.

Prvi slučajevi zabilježeni u siječnju

Francuska je prva tri slučaja covida-19 potvrdila je 24. siječnja. Radilo se o dva pacijenta u Parizu i jednom nedaleko od grada Bordeauxa. Cohen je kazao da je prerano za reći je li pacijent čiji je test 27. prosinca bio pozitivan francuski nulti pacijent.


Cohen je dodao da je taj pacijent preživio.

"Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece. Složili smo slagalicu i otkrili da nije putovao. Jedini kontakt koji je imao je bio onaj s vlastitom ženom koja je radila  blizu štanda na kojem se prodaje sushi, odnosno blizu kolega kineskog podrijetla", rekao je. "Međutim, nije poznato jesu li ti ljudi putovali u Kinu, a to bi trebale istražiti lokalne institucije", dodao je. 

BFMTV razgovarao s muškarcem koji je nulti pacijent

BFMTV razgovarao s 43-godišnjakom muškarcem koji je nulti pacijent i koji se prisjetio događaja prije hospitalizacije. 

Radi se o muškarcu iz Bobignyja koji je opisao simptome koji su sada poznati. Suhi kašalj, temperatura, umor i teško disanje. Amorouche Hammar je prvo mislio da ima gripu ali nakon nekoliko dana je otišao u bolnicu. 

“U 5 sati ujutro odlučio sam uzeti auto i otići u bolnicu. Rekao sam da moram liječniku jer nešto nije u redu. Boljelo me u prsima, teško sam disao”, ispričao je o događajima krajem lipnja. 

Tada se mislilo kako je koronavirus bio samo u Kini, a postojanje koronavirusa je WHO objavio tek 12. siječnja. Stoga je stručnjacima misterij kako je ovaj muškarac imao koronu.

“Rekli su mi da je moje stanje ozbiljno”, prisjeća se dijagnoze i kaže kako mu je bilo rečeno da ima upalu pluća. Inače je patio od dijabetesa i alergija.

“Bio sam iznenađen”

Hammara su kontaktirali tek prije 10 dana a potom je saznao da je imao koronavirus. Liječnici su ga pratili preko uzoraka pacijenata koje su testirali na koronavirus a u njegovom uzorku je bilo koronavirusa. 

“Rekli su mi da sam 100 posto imao koronavirus. Bio sam iznenađen s obzirom na sve što virus izaziva”, ispričao je.

Hammar nije povezan s Kinom i nije putovao prije nego je obolio. Stoga se i dalje nagađa kako se zarazio. Njegova žena radi u supermarketu u blizini aerodroma i mogla je donijeti virus kući.

“Poslužujemo ljude koji dolaze direktno s aerodroma, s koferima”, rekla je njegova supruga.

Hammar se još jedino brine da je nekoga zarazio, a da to ni ne zna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.