Predstavnik Hrvata u Srbiji i Pupovac: Odnosi Hrvatske i Srbije su u zastoju

Foto: FaH

Čelnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac ocijenili su danas u Beogradu dosadašnju suradnju uspješnom, ali i kazali da su odnosi dviju država "u stanovitom zastoju". 

Dvojica predsjednika manjinskih stranaka sastala su se u Beogradu i, kako se prenosi u priopćenju, istaknula da je njihova suradnja uznapredovala nakon potpisivanja Deklaracije o suradnji Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske 2022. godine.

"Odnosi Hrvatske i Srbije u zadnje vrijeme su u stanovitom zastoju"

Konstatirali su, međutim, da su odnosi Hrvatske i Srbije "u posljednje vrijeme u stanovitom zastoju" te da ih opterećuju povremeni incidenti i napetosti.

Zbog toga, suradnje između institucija hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj "predstavljaju pozitivni primjer i izuzetak, budući da se suradnja odvija u kontinuitetu i ima plodonosne posljedice, koje pridonose relaksiranju ukupnih odnosa".

Kažu da ih ohrabruje skori susret dvojice koordinatora za otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, državnih tajnika u ministarstvima vanjskih poslova Damjana Jovića i Frane Matušića, te nastavak izravne međudržavne institucionalne komunikacije u njihovu rješavanju. 

Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

"Ključni politički predstavnici Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj još jednom su potvrdili da će u istim procesima i nadalje pružati svoj pozitivan i konstruktivan doprinos", zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije potpisana je prije dvije godine u Golubiću, tijekom znanstvenog skupa "Srpsko-hrvatski odnosi".

"Ovom Deklaracijom potičemo države u kojima živimo da se, umjesto obnavljanju sukoba, napokon okrenu suradnji u cilju prosperiteta svih njihovih građana, a time i razvoja naših dviju zajednica", navodi se među ostalim u Deklaraciji.

Dodaje se da to "podrazumijeva rješavanje svih postojećih i mogućih otvorenih pitanja kroz dijalog, razumijevanje i poštovanje međunarodnog prava u Hrvatskoj i Srbiji, kao i uspostavljanje najviših standarda zaštite manjinskih zajednica".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.