Hoće li Mađari zbog presude Sanaderu i Hernadiju morati vratiti Inu?

Foto: FaH

IVO SANADER i Zsolt Hernadi danas su osuđeni u procesu Ina-MOL. Sanader je nepravomoćnom presudom osuđen na šest godina zatvora za primanje pet milijuna eura mita, a čelnik MOL-a Hernadi na dvije godine za davanje mita. Mito je Hernadi, prema presudi, dao da bi Hrvatska prepustila upravljačka prava u Ini i iz nje izdvojila plinski dio poslovanja koji je naftnoj kompaniji donosio gubitke. Tvrtka Dioki, preko koje je mito trebalo doći do Sanadera, po pravomoćnosti presude mora u državni proračun uplatiti pet milijuna eura, što je krunski svjedok Robert Ježić još davno - od prve presude Sanaderu - morao učiniti. Ježić više nema taj novac, priznao je da ga je potrošio.

>> Afera Ina-MOL: Sanaderu šest godina zatvora, Hernadiju dvije. Pročitajte presudu

>> Imamo snimku Ježića na kojoj priznaje da je potrošio milijune od mita Sanaderu

Što će biti s upravljačkim pravima?

Važnija od pet milijuna eura ipak su upravljačka prava nad Inom i mora li ih MOL vratiti Hrvatskoj. Presuda Županijskog suda se time ne bavi jer to nije bio dio optužnice i procesa, ali ipak može utjecati na to što će se s Inom događati.

"Ništavne su pravne radnje koje su posljedica kaznenog djela", rekao je za Index odvjetnik Branko Šerić. Pojednostavljeno, u trenutku kada i ako današnja presuda Sanaderu postane pravomoćna, međudioničarski ugovor kojim je Ina prepuštena Mađarima morao bi prestati vrijediti i stvari bi se morale vratiti na početni ugovor, po kojem MOL nema odlučujući glas u upravljanju naftnom kompanijom. 

Već pokušali i izgubili

Hrvatska je već jednom pokušala vratiti Inu na osnovu presude Sanaderu. Međutim, tada je arbitražni sud zaključio da bivši premijer nije imao pošteno suđenje, pri čemu je osobito naglasio ponašanje suca Ivana Turudića te su arbitri smatrali da Robert Ježić, čiji su iskazi i tada i danas bili ključni za osudu, nije pouzdan svjedok.

Podsjetimo, arbitri su Turudića smatrali pristranim u vođenju suđenja, za Ježića su iznijeli cijeli niz nelogičnosti i promjena u njegovim iskazima, a za poznatu snimku iz restorana Marcellino su utvrdili da je mijenjana. Prozvali su i USKOK, tvrdeći da su istražitelji i tužitelji u suradnji s Ježićem konstruirali cijelu priču da bi mogli osuditi Sanadera.

>> EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran

Postupak se može pokrenuti i pred Trgovačkim sudom

"Nema veze što je Hrvatska izgubila arbitražu. To je nebitno. Postupak za proglašenje ugovora koji je nastao kaznenim djelom može se pokrenuti i pred Trgovačkim sudom", smatra odvjetnik Šerić. 

Kako je presuda još uvijek nepravomoćna, teško da će Hrvatska brzo pokrenuti takav postupak i pitanje je hoće li ga uopće i pokrenuti. U prvom redu, to je političko pitanje i moglo bi ozbiljno narušiti odnose s Mađarskom i njenim predsjednikom Viktorom Orbanom kojemu vladajući HDZ u svemu gleda kroz prste. S druge strane, tu je i gotovo zaboravljena Plenkovićeva najava otkupa Ine od MOL-a. Cijelu tu priču bit će jako teško raspetljati jer su Mađari u Inu uložili ozbiljan novac i teško da će dozvoliti da ga izgube zbog presude zagrebačkog Županijskog suda. Koliko malo mare za odluke hrvatskog pravosuđa već su pokazali odbivši izručiti Zsolta Hernadija, ignorirajući i europski uhidbeni nalog. Štoviše, uprava MOL odmah po današnjoj presudi se oglasila ustvrdivši da Hernadi i dalje ima njihovo potpuno povjerenje.

Mađari i dalje brane Hernadija

"MOL Grupa s iznimnim razočaranjem prima informaciju o presudi Županijskog suda u Zagrebu u spojenom postupku Sanader-Hernádi. MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe. Sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došlo je do uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera. Taj međunarodni tribunal također je zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije. Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe Robert Ježić potpuno nepouzdan svjedok", stoji uz ostalo u reagiranju MOL-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.