Hrvatska veleposlanica: Izrael je na pragu novog rata. Stanje je napeto i neizvjesno

Foto: EPA, Screenshot: HRT

Nastavak nasilja između Izraela, proiranskog Hezbolaha i Hamasa mogao bi izazvati poguban regionalni sukob, upozorili su Ujedinjeni narodi nakon što je u izraelskom zračnom napadu na Bejrut poginulo najmanje 14 ljudi, a 66 je ranjeno. Veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać kazala je za HTV da je Izrael na pragu novoga rata i da su nužna diplomatska rješenja.

"Izraelska vojska napada Hezbolahove položaje duž granice, a raketiran je i Bejrut. Hezbolah je uzvratio sa 140 projektila prema Izraelu. Protekla je noć protekla mirno", kazala je Mrđen Korać. 

"Izraelski kabinet usvojio je novi ratni cilj, a to je povratak raseljenih na sjever. Na to je vođa Hezbolaha odmah odgovorio da to neće dopustiti dok ne završi rat u Gazi. Izrael nastoji prisiliti Hezbolah da se povuče 10 km od granice s Izraelom, kao što je to zapravo određeno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. godine. Tako bi se onemogućilo da Hezbolah preko noći upadne na izraelski teritorij kao što je to napravio Hamas", kazala je veleposlanica Mrđen Korać.

"Diplomatsko rješenje postoji"

"Izrael želi vojno onesposobiti Hezbolah koliko je to moguće. Cilja zapovjedni lanac, lansirne postaje raketa, skladište oružja", dodala je. 

Diplomatsko rješenje postoji, kaže, ali u kojem trenutku će Hezbolah i Izrael prihvatiti to rješenje - za sada ostaje otvoreno. 

Istaknula je da bi uključenje Irana u sukob značilo širi rat, a polučilo bi možda i globalne posljedice. Jedna od službenih reakcija Irana je da je "Izrael prekršio međunarodno pravo na suverenitet Libanona". 

"Iz toga se može iščitati da će Iran nastojati iskoristiti ovogodišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a koje je u tijeku kako bi sa svojim saveznicima izvršio dodatni međunarodni pritisak na Izrael", dodala je Mrđen Korać.

"U Izraelu je stanje napeto, neizvjesno. Prate se sve vijesti i otvorena su sva javna skloništa", navodi veleposlanica. Izrael je, kaže, na pragu novog rata i nužna su diplomatska rješenja kako bi se to izbjeglo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.