Izrael i Hezbolah najavljuju eskalaciju, SAD pokušava spriječiti regionalni rat

Foto: EPA

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz danas je upozorio da bi moglo ubrzo doći do odluke o punom ratu s Hezbolahom, unatoč američkim nastojanjima da spriječe eskalaciju sukoba.

Američki izaslanik Amos Hochstein poslan je u Libanon kako bi umanjio tenzije nakon sve učestalije prekogranične paljbe duž libanonske južne granice, kao i nagovještaja Hezbolaha da bi mogao napasti Haifu, treći izraelski grad po veličini.

Hezbolah, koji djeluje pod iranskim pokroviteljstvom, razmjenjuje vatru s Izraelom proteklih devet mjeseci usporedno s izraelskim ratom u Gazi. Prošli tjedan grupacija je ispalila dosad najveću paljbu raketa i dronova prema izraelskim vojnim postrojenjima, nakon što je izraelski napad usmrtio njihova dosad najvišeg zapovjednika.

Katz: Operativni planovi ofenzive u Libanonu su odobreni

Katz je u objavi na X-u rekao da u jeku prijetnji vođe pokreta Sayyeda Hassana Nasrallaha da će oštetiti luke u Haifi kojima upravljaju kineske i indijske tvrtke "dolazimo vrlo blizu trenutka odluke o promjeni pravila igre protiv Hezbolaha i Libanona".

"U otvorenom ratu, Hezbolah će biti uništen, a Libanon ozbiljno potučen", dodao je.

Izraelska vojska kasnije je rekla da su "operativni planovi ofenzive u Libanonu odobreni i potvrđeni i da su donesene odluke o nastavku povećavanja spremnosti vojske na terenu".

Izrael će platiti visoku cijenu, no zemlja je ujedinjena i mora vratiti sigurnost stanovnika na sjeveru, dodao je Katz.

Hezbolah je rekao da neće zaustaviti svoje napade ako ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.

SAD: Ne želimo širi regionalni rat na Bliskom istoku

Glasnogovornica Pentagona rekla je da SAD ne želi širi regionalni rat na Bliskom istoku.

Hochstein, posebni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da je poslan u Libanon odmah nakon kratkog puta u Izrael jer je situacija "ozbiljna".

"Vidjeli smo eskalaciju tijekom proteklih nekoliko tjedana. I ono što predsjednik Biden želi je izbjeći daljnju eskalaciju koja bi prerasla u širi rat", rekao je Hochstein u utorak.

On se susreo sa zapovjednikom Libanonske vojske ranije u utorak te se obratio novinarima nakon sastanka predsjednikom libanonskog parlamenta Nabihom Berrijem, koji vodi oružani pokret Amal blizak Hezbolahu i koji je također ispaljivao rakete na Izrael.

SAD i Francuska nastoje diplomatskim naporima osigurati dogovor o prekidu neprijateljstava duž libanonske granice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.