Što ljudi misle o Rimčevom robotaksiju? "Ni slučajno se ne bih vozila u njemu"

Danas je Mate Rimac u svom novom kampusu u Kerestincu predstavio prototip robotaksija koji tri puta nije došao na pozornicu nakon što su ga pozvali u sklopu demonstracije. Tako da robotaksi na pozornici uopće nije bio predstavljen, a posjetitelji su ga mogli razgledati nakon predstavljanja projekta.

Index je pitao ljude što misle o Rimčevim robotaksijima i činjenici da prototip nije radio na predstavljanju. Pitali smo ih misle li da je EU opravdano dala Rimcu 180 milijuna eura za projekt, da će robotaksiji biti na ulicama Zagreba do 2026. godine i bi li ikad sjeli u robotaksi.

"Malo sam skeptičan prema tome, ne bih sjeo u robotaksi"

"Sigurno bih sjeo. Možda bude do 2026., možda ne. Nadam se da će biti bolji od ovih vozača taksija koje danas imamo", rekao je jedan od naših sugovornika te dodao da mu je u redu što mu je EU dala novac. "Ako su dali drugima, zašto ne bi i njemu?"

Na pitanje što misli o tome da robotaksi danas na predstavljanju nije došao, jedna je prolaznica rekla: "Pa valjda se trebaju još usavršiti." A na pitanje što misli o tome da je dobio novac EU, kaže: "Ako se projekt pokaže uspješnim, valjda je OK. Ali mislim da imam i drugih potreba. Ne mislim da će biti na ulicama Zagreba do 2026., probala bih se voziti u njemu, zašto ne?"

"Vjerujem da će robotaksi biti na ulicama Zagreba do 2026. godine", kazala je druga naša sugovornica, a na pitanje misli li da je u redu da mu je EU dala novac za taj projekt dodaje: "Pa ako je Plenković rekao da je u redu, onda je u redu."

"Ne vjerujem da će robotaksiji voziti 2026. Malo sam skeptičan prema tome, ne bih sjeo u robotaksi", kazao je jedan prolaznik, a drugi se složio s njime. "Nikada se ne bih vozio u robotaksiju, niti od Rimca niti bilo kog drugog. Ne vjerujem da će stići do 2026. Možda jednog dana, ali do tada ne", kaže.

"Čovjek je taj koji odgovara za sigurnost i naprosto ne vjerujem robotima"

"Sve se događa, nije ništa čudno da taksi nije došao. Mali je toliko toga napravio i tak' je pametan da mislim da bude to uspio napraviti kak' se spada. Zašto ne bi dobio novac EU? Pa dobili su svi oni bedaki kaj su potrošili za sebe i za rodbinu, a on je stvorio poznato ime u svijetu, tako da kapa do poda. Vjerujem da će biti na ulicama Zagreba do 2026.", kazala je jedna prolaznica.

"Iskreno, ne bih se vozila u robotaksiju, ne vjerujem baš robotima. S obzirom na to da je Rimac u pitanju, vjerujem da će biti ulicama Zagreba od 2026.", kaže naša sugovornica, a na pitanje misli li da je u redu da mu je EU dala novac za taj projekt dodaje: "Ne, mogli su to bolje uložiti."

"Niti slučajno se ne bih vozila u robotaksiju, čovjek mora imati kontrolu nad svojim vozilom i mora biti ljudski faktor, koliko god da čovjek može i pogriješiti. Čovjek je taj koji odgovara za sigurnost i naprosto ne vjerujem robotima, gledala sam puno videa gdje softver ode u glitch i nemoguće ga je resetirati, uvijek sam za čovjeka iza volana", kaže jedna sugovornica.

Pitali smo je i što misli o tome da robotaksi danas nije došao kada su ga pozvali na predstavljanju. "Evo upravo to vam govorim. Puno softverskih problema, ipak je to tehnologija, informatika i puno toga može poći po zlu kao i s ostalom tehnologijom, tako sam svakako za to da je ipak ljudsko biće iza volana."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.