Bivši predsjednik Hondurasa dobio 45 godina. Omogućio krijumčarenje tona droge u SAD

Foto: EPA

Juan Orlando Hernández (55), bivši predsjednik Hondurasa osuđen je pred američkim sudom na 45 godina zatvora za zločine vezane uz drogu, piše BBC.

Hernández je u ožujku proglašen krivim za urotu za uvoz kokaina u SAD i posjedovanje oružja, uključujući strojnice. Tužitelji u New Yorku rekli su da je on vodio Honduras poput "narko-države" i da je primao milijune dolara mita od trgovaca drogom kako bi ih zaštitio od zakona.

"Asfaltirao je kokainsku autocestu prema Sjedinjenim Državama, zaštićen mitraljezima", rekli su tužitelji u svojoj završnoj riječi uoči njegove osude.

Tvrdi da je nevin

Osim zatvorske kazne, bivši predsjednik Hondurasa morat će platiti i novčanu kaznu od 8 milijuna dolara.

"Nevin sam", rekao je Hernández na saslušanju za izricanje presude, prenosi Associated Press. “Bio sam pogrešno i nepravedno optužen", kazao je.

Sudac ga je tijekom saslušanja nazvao "dvoličnim političarem gladnim moći", izvijestila je novinska agencija. Hernández je u zatvoru u Brooklynu od izručenja SAD-u.

Tko je Hernández?

Hernández je bio predsjednik Hondurasa od 2014. do 2022., služeći dva uzastopna mandata u zemlji s preko 10 milijuna ljudi. Isprva se natjecao kao kandidat za red i zakon koji je obećao riješiti pitanje kriminala povezanog s drogom u zemlji.

Umjesto toga, tužitelji su ga optužili za partnerstvo s "nekima od najplodnijih svjetskih trgovaca narkoticima kako bi izgradili korumpirano i brutalno nasilno carstvo temeljeno na ilegalnoj trgovini tonama kokaina u Sjedinjene Države".

Tri mjeseca nakon što je napustio dužnost, izručen je New Yorku i uhićen u travnju 2022. kako bi se suočio s federalnim optužbama u SAD-u.

Nekada je bio viđen kao snažan saveznik SAD-a u borbi protiv trgovine drogom

Hernández je prethodno bio viđen kao snažan saveznik SAD-a, koji je njegovoj zemlji poslao više od 50 milijuna dolara pomoći u borbi protiv narkotika, kao i dodatne milijune dolara u sigurnosnoj i vojnoj pomoći.

Godine 2019. tadašnji američki predsjednik Donald Trump zahvalio je Hernándezu na "vrlo bliskoj suradnji sa Sjedinjenim Državama". Hernández je zauzvrat zahvalio Trumpu i američkom narodu "na potpori koju su nam dali u čvrstoj borbi protiv trgovine drogom".

Omogućio krijumčarenje 500 tona kokaina u SAD

Tužitelji su kasnije otkrili da je Hernández bio povezan s trgovcima drogom još 2004. godine, mnogo prije nego što je postao predsjednik te da je omogućio krijumčarenje oko 500 tona kokaina u SAD, piše BBC.

Rekli su da su mu trgovci drogom platili milijune dolara mita kako bi omogućio krijumčarenje kokaina iz Kolumbije i Venezuele preko Hondurasa u SAD.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.