Evo koliko košta ljetovanje za četveročlanu obitelj na jadranskoj obali

Foto: Index

HRVATSKI građani ove godine većinom planiraju putovanja po Hrvatskoj i Europi, a izvan nje tek rijetki. Istraživanje je pokazalo da će prosječno na godišnjem odmoru potrošiti nešto više od 1000 eura. Oko 70% građana planira ljetni odmor u granicama države, a ljetovanje izvan njih zbog povoljnijih cijena preferira tek 7%.

Index je istražio koliko košta ljetovanje od sedam dana, odnosno šest noćenja, za četveročlanu obitelj. U pretragu smo uvrstili smještaj u hotelu ili apartmanu, obrok u restoranu, kao i sladoled za cijelu obitelj. Istražili smo srednje vrijednosti ponuda u Rovinju, Primoštenu, Splitu, Hvaru i Dubrovniku, a u krajnji iznos nije uračunat trošak goriva, kao ni ulaznice za turističke atrakcije. 

Cijene smještaja na Bookingu mogu se razlikovati zbog određenih popusta, a pretraživali smo ih 13. lipnja za period od 8. do 14. srpnja. 

Ljetovanje u Rovinju 3797 eura 

Četveročlana obitelj s dvoje djece od 7 i 13 godina za šest noćenja u Rovinju će trebati izdvojiti oko 3000 eura, dok će ih smještaj u apartmanu doći nešto manje od 1000 eura. U Pizzeriji Da Sergio četiri pizze i gazirana soka iznose 58 eura. Uz četiri kuglice sladoleda, za jedan obrok trebat će izdvojiti 70 eura.

Za sedam dana četveročlana obitelj minimalno će na smještaj u hotelu, jedan obrok dnevno u restoranu uz kuglicu sladoleda u Rovinju potrošiti 3797 eura. Jeftinije će proći u apartmanu, s iznosom od oko 1500 eura. 

Ljetovanje u Primoštenu 1952 eura

Za ljetovanje u Primoštenu najveća je ponuda apartmanskog smještaja, dok se veći broj hotela nalazi u okolici i većim gradovima, poput Šibenika. Na Bookingu smo pronašli tek jednu hotelsku ponudu, a radi se o Hotelu Zora s tri zvjezdice i ocjenom 7.6 (dobar). Šest noćenja je 2939 eura. Prvi apartman koji smo pronašli košta 1420 eura za šest noćenja, a recenzije su mu bolje od hotelskog smještaja. Ocijenjen je s 9.6 (izuzetan). 

U Primoštenu se mogu pronaći i jeftinije ponude apartmana. Oko 2.5 kilometara od centra nalazi se apartman Mediteran s cijenom od 472 eura za šest noćenja i ocjenom 9.2 (izvanredno). Obiteljima s djecom se svidio ovaj smještaj te su ga ocijenili s 8.9. 

U Konobi Mario na meniju smo pronašli pašticadu za 21 euro, lignje na žaru za 18 eura, a restoran ima i meni za djecu, stoga su obroci jeftiniji - 8 eura za pohane šnicle i 7 eura za tjesteninu s mesnim umakom. Uz gazirano piće, kojem je cijena 3.5 eura, za obrok je potrebno izdvojiti 68 eura, dok je kuglica sladoleda 2 eura. Za sedam dana turisti će izdvojiti, ovisno o smještaju, minimalno 1000 eura ili 1952 eura zbog skupljeg smještaja. 

Ljetovanje u Splitu gotovo 5000 eura

Cijene šestodnevnog hotelskog smještaja za četveročlanu obitelj kreću se od 2000 pa sve do 6000 eura. Kao i u drugim turističkim gradovima, cijene hrane variraju ovisno o blizini centra i ponude. U konobi Fratelli za jelo smo izabrali dvije pizze od 15 eura te dvije carbonare od 19.50 eura. Gazirani sokovi, kao i u većini gradova, koštaju 3.5 eura, a u Splitu je kugla sladoleda 3 eura.

Za ručak i sladoled obitelj će u Splitu trebati izdvojiti dnevno 95 eura, stoga bi ih uz hotelski smještaj za sedam dana odmor koštao 4936 eura, s napomenom da hotel ima uključen doručak. 

Znatno jeftiniji apartmanski smještaj može se pronaći u Stobreču, što je okolica Splita. S tim izborom odmor je jeftiniji, no potrebno je uračunati trošak goriva, kao i parkirnog mjesta u gradu. Za sedam dana i šest noćenja jedna od jeftinijih varijanti iznosi 1583 eura.

Na Hvaru povoljniji smještaj od hrane u odnosu na druga mjesta 

Smještaj u hotelu s tri zvjezdice i uključenim doručkom kreće se od 1400 do 3175 eura. Cijene hrane na Hvaru su nešto više u odnosu na druga turistička mjesta. Pronašli smo restoran srednje vrijednosti, a pristupačnijih opcija nije bilo u ponudi na TripAdvisoru, gdje smo pronalazili restorane.

U restoranu Bonaca plata za dvije osobe je 45 eura, a dagnje na buzaru i njoke s umakom po 18 eura. Uz piće od 3.5 eura i pivo od 5 eura, četveročlana obitelj dnevno će potrošiti 98 eura. Cijena sladoleda je 3.5 eura, a za tjedan dana četveročlana obitelj će za jedan obrok dnevno  i sladoled morati izdvojiti 784 eura. 

Otok Hvar nudi pristupačniji apartmanski smještaj bez uključenog doručka, no s 90 eura za noćenje. Napominjemo kako se pristupačnije cijene apartmana nalaze u mjestima Sućuraj i Jelsa, dok je hotelski smještaj u gradu Hvaru. 

Ljetovanje u Dubrovniku oko 4500 eura

Dubrovnik nudi pregršt opcija po pitanju smještaja, ali i restorana. Cijene tjestenina i rižota kreću se od 17 pa sve do 30 eura, burgera od 15 do 25 eura, morskih specijaliteta od 20 do 60 eura, a za razliku od drugih mjesta, gazirani sokovi skuplji su za 1 euro, točnije Coca-Colu ćete platiti 4.5 eura, a cijeđenu naranču skoro 6 eura. U odnosu na Rovinj, Split, Primošten i Hvar, kuglica sladoleda je najskuplja, 4 eura. 

Dnevno će za hranu i piće obitelj potrošiti 110 eura, a tijekom sedam dana i šest noćenja sa smještajem oko 4500 eura. Cijena apartmana srednjih vrijednosti varira između 924 i 1046 eura za šest noćenja, dok će obitelj za po jedan obrok tijekom sedam dana trebati minimalno izdvojiti 770 eura. Cijene ne uključuju dodatnu hranu i piće tijekom dana, kao ni ulaznice za turističke atrakcije, trošak prijevoza te dodatne troškove, poput najma ležaljki. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.