Izraelski vojnik: Tjerali smo Palestince u minirane kuće. Bolje da poginu oni nego mi

Foto: Breaking the Silence

Izraelska vojska prisilila je Palestince da uđu u potencijalno minirane kuće i tunele u Gazi kako bi izbjegli izlaganje svojih trupa opasnosti, tvrdi jedan vojnik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i pet bivših zatočenika koji su rekli da su bili žrtve te prakse. Vojnik je rekao da je njegova jedinica držala dvojicu palestinskih zarobljenika s izričitom svrhom da služe za ispitivanje opasnih mjesta te tvrdi da je ta praksa uobičajena među izraelskim jedinicama u Gazi.

"Rekli smo im da uđu u zgradu prije nas. Ako postoje skrivene mine, oni će stradati umjesto nas", rekao je izraelski vojnik.

"Protokol za komarce"

Ova praksa u izraelskoj vojsci naziva se "protokol za komarce". Razmjeri ove prakse nisu poznati, ali svjedočanstva ukazuju da je bila raširena diljem Gaze. Vojnik je objasnio da je isprva njegova jedinica koristila standardizirane procedure prije ulaska u sumnjivu zgradu: slanje psa ili probijanje rupe tenkovskom granatom ili oklopnim buldožerom, piše CNN.

Ali jednog dana pojavio se obavještajni časnik s dvojicom palestinskih zatočenika od 16 i 20 godina te rekao vojnicima da ih koriste kao žive štitove prije nego što uđu u zgrade. Obavještajac je tvrdio da su povezani s Hamasom. Kada je doveo u pitanje tu praksu, vojniku je zapovjednik rekao: "Bolje je da Palestinac pogine nego mi."

Vojnik je rekao da su on i njegovi suborci nakon dva dana odbili ovu praksu te su zbog toga izvedeni pred višeg zapovjednika. Prvo im je rekao da ne razmišljaju o međunarodnom pravu i naglasio da su njihovi životi važniji, a na kraju je popustio i oslobodio dvojicu Palestinaca. Činjenica da su pušteni jasno mu je dala do znanja da ta dvojica nemaju nikakve veze s Hamasom i da nisu teroristi.

CNN se s vojnikom povezao preko Breaking the Silencea, organizacije koja omogućava izraelskim vojnicima istupe i potom provjerava njihova svjedočenja.

Izrael je stalno optuživao Hamas da koristi civile u Gazi kao živi štit

Breaking the Silence je CNN-u dostavio tri fotografije koje prikazuju kako izraelska vojska koristi Palestince kao živi štit u Gazi. Prva fotografija prikazuje dva vojnika kako tjeraju civila usred razaranja u sjevernoj Gazi. Druga prikazuje dva civila koja sjede vezana s povezima na očima. Treća prikazuje vojnika koji čuva vezanog civila.

Izraelska vojska je za CNN izjavila: "Smjernice IDF-a strogo zabranjuju korištenje zatočenih civila u Gazi za vojne operacije. Relevantni protokoli i upute rutinski se pojašnjavaju vojnicima na terenu tijekom sukoba."

Međunarodno pravo zabranjuje korištenje civila za zaštitu vojnih aktivnosti ili prisilno uključivanje civila u vojne operacije. Izraelski vrhovni sud izričito je zabranio tu praksu 2005. godine, nakon što su skupine za ljudska prava podnijele tužbu zbog toga što je vojska koristila palestinske civile da kucaju na vrata osumnjičenih militanata na Zapadnoj obali.

Izrael je stalno optuživao Hamas da koristi civile u Gazi kao živi štit, što je Hamas negirao. Za to postoje brojni dokazi: oružje smješteno unutar domova, tuneli iskopani ispod stambenih četvrti i rakete ispaljene iz tih istih četvrti na gusto naseljenom teritoriju.

Zbog takve prakse izraelska vojska često okrivljuje Hamas za izvanredan broj civilnih žrtava u Gazi. Izraelski napadi usmrtili su više od 42.000 Palestinaca u Gazi od listopada prošle godine, prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva. Ujedinjeni narodi kažu da su većina poginulih civili.

"Vidjeli smo kako Hamas koristi Palestince kao živi štit. Ali Hamas je teroristička organizacija. IDF ne bi trebao koristiti praksu terorističkih organizacija", rekao je vojnik.

Zarobljeni i prisiljeni da ulaze na opasna mjesta

Intervjui s pet bivših palestinskih zatočenika u Gazi poklapaju se s iskazom vojnika. Svi opisuju kako ih je IDF zarobio i prisilio da ulaze u potencijalno opasna mjesta ispred vojske.

Izraelski zračni napadi prisilili su Mohammada Saada (20) da napusti svoj dom u sjevernom dijelu Gaze. Iz svog improviziranog doma u blizini Khan Younisa, između deka razapetih na gredama, Saad je objasnio da ga je izraelska vojska pokupila u blizini Rafe dok je pokušavao pronaći hranu za sebe i svoju mlađu braću.

"Vojska nas je odvezla u vojni kamp", rekao je Saad, dodajući da je ondje zadržan 47 dana, a za to vrijeme korišten je za izviđačke misije kako bi se izbjeglo izlaganje izraelskih vojnika opasnosti.

"Obukli su nas u vojne uniforme, stavili nam kameru i dali nam rezač metala. Tražili bi da pomaknemo tepih u prostorijama, govoreći da traže tunele. Kad bismo nešto našli, rekli bi nam da to iznesemo van. Na primjer, tražili bi od nas da pomaknemo sofu ili otvorimo hladnjak", govori Saad za CNN.

Vojnici su strahovali od skrivenog eksploziva.

"Obično sam nosio vojnu uniformu, ali za posljednju misiju odveli su me u civilnoj odjeći. Otišli smo na jednu lokaciju i rekli su mi da moram snimiti tenk koji je za sobom ostavila izraelska vojska", rekao je Saad. Meci su odjeknuli dok se približavao tenku i Saad je pogođen u leđa. Čudom je preživio i odvezen je u Medicinski centar Soroka u Izraelu.

"Bio sam vezan lisicama. Koristili su me kao živi štit"

Nisu svi Palestinci bili odrasli. Mohammad Shbeir (17) rekao je da su ga zarobili izraelski vojnici nakon što su mu ubili oca i sestru tijekom racije na njihovu kuću u Khan Younisu: "Bio sam vezan lisicama. Koristili su me kao živi štit, odvodeći me u srušene kuće, mjesta koja bi mogla biti opasna."

Dr. Yahya Khalil Al-Kayali (59) selio se nekoliko puta nakon što je bio prisiljen napustiti svoj dom u Gazi. Na kraju se našao u blizini bolnice Al Shifa, nekoć najvećeg medicinskog kompleksa u Gazi, pridruživši se tisućama raseljenih civila koji su ondje pronašli utočište.

U ožujku je izraelska vojska treći put opkolila taj medicinski kompleks, tvrdeći da ga Hamas koristi kao zapovjedni centar - što je Hamas negirao. Ogroman broj muškaraca odveden je u raciji koja je trajala dva tjedna, a bolnica je ostala nesposobna za rad.

"Vođa grupe vojnika zatražio je da dođem. Razgovarao je sa mnom na engleskom. I zamolio me da izađem iz zgrade kako bih pronašao otvorene rupe ili tunele ispod zemlje", prisjetio se Al-Kayali.

Duž niza stambenih zgrada Al-Kayali je morao ući u svaku sobu svakog stana i provjeriti ima li militanata i mina. Topovi izraelskih tenkova bili su spremni za paljbu, rekao je Al-Kayali, ako Hamasovi borci budu otkriveni.

"Mislio sam da ću biti ubijen za nekoliko minuta. Razmišljao sam o svojoj obitelji jer nema se vremena za razmišljanje o mnogim stvarima. Bio sam zabrinut jer su moja djeca i obitelj bili u zgradi." Na njegovo olakšanje, zgrade su bile prazne, a on je pušten. Na kraju je bio prisiljen provjeriti čak 80 stanova.

Svi Palestinci s kojima je razgovarao CNN na kraju su pušteni nakon što su korišteni kao živi štitovi. Ali nakon što je izraelski vojnik napustio Gazu čuo je od svojih suboraca da je takozvani "protokol za komarce" ponovno uveden u njegovu jedinicu.

"Moji suborci, koji su to u početku odbili, vratili su se ovoj praksi. Nemaju više snage kao što su imali na početku", rekao je izraelski vojnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.