Javio se krivac za golemi IT kvar, evo što kaže

Foto: EPA

Priopćenjem za javnost oglasio se George Kurtz, šef uprave CrowdStrikea, kompanije koja je glavni krivac za golemi IT kvar koji je jutros izazvao probleme diljem svijeta.

>> Razvoj događaja pratite uživo na Indexu

"CrowdStrike aktivno radi sa svojim klijentima koji su pogođeni defektom otkrivenom u jednom updateu za strojeve koji rade na operativnom sustavu Windows. Ovo nije utjecalo na Mac i Linux računala. Ovo nije sigurnosni incident ili kibernetički napad", poručio je Kurtz.

"Problem je identificiran, izoliran te smo izdali sigurnosnu zakrpu. Korisnike upućujemo na portal za podršku, gdje mogu skinuti najnovije zakrpe. Nastavit ćemo kontinuirano omogućavati pristup najnovijim updateovima i zakrpama", rekao je.

"Nadalje, preporučujemo organizacijama da osiguraju da komuniciraju s predstavnicima CrowdStrikea putem službenih kanala. Naš tim je potpuno mobiliziran kako bi osigurao sigurnost i stabilnost svih naših klijenata", stoji u priopćenju koje potpisuje šef uprave CrowdStrikea.

Sve više institucija i vlada krivi CrowdStrike

Sve veći broj vlada i institucija tvrdi kako iza velikog tehnološkog kvara koji je pogodio tvrtke i sustave diljem svijeta ne stoji hakerski napad, a krivca pronalaze u softveru tvrtke za kibernetsku sigurnost CrowdStrike. 

Svjetske aviokompanije, zračne luke na najmanje četiri kontinenta, zdravstveni sustavi, banke, telekomi, mediji i druge tvrtke, institucije i organizacije u petak imaju poteškoća u svom radu zbog velikog računalnog kvara koji im ruši sustave.

Australska vlada, švicarski ured za kibernetsku sigurnost, BBC i čelnik jedne ukrajinske banke među onima su koji vjeruju da je uzrok kvara Falcon Sensor, softver tvrtke za kibernetsku sigurnost CrowdStrike. 

Popravak će trajati

Greška te američke kompanije sa sjedištem u Austinu uzrokuje pad Microsoftovog operativnog sustava Windows i prikazivanje plavog ekrana, neformalno znanog kao "plavi ekran smrti", prenosi Reuters. 

CrowdStrike svoj software Falcon predstavlja kao platformu "za sprječavanje upada uz pomoć objedinjenih cloud tehnologija koje zaustavljaju sve vrste napada – uključujući malware i još mnogo drugih". 

Svjetski mediji pišu o načinu "zaobilaženja" ove greške koje uključuje lociranje i brisanje jedne datoteke, no naglašavaju kako to u mnogo slučajeva neće odmah riješiti problem jer se u velikim sustavima ta radnja mora ručno ponoviti stotinu puta, što zahtijeva sate rada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.