Kod izraelske ambasade u Kopenhagenu eksplodirale bombe. Uhićeni mladići

Foto: EPA

Danska policija je priopćila da istražuje dvije eksplozije u blizini izraelskog veleposlanstva te da je privela na ispitivanje trojicu mladića, dodajući da su eksplozije najvjerojatnije rezultat detonacije bombi. Dvojica mladića su uhićena u vlaku na glavnom željezničkom kolodvoru u Kopenhagenu, dok je treći uhićen odmah nakon eksplozija, rekao je novinarima šef policije Jens Jespersen.

Dvije ručne bombe vjerojatno su uzrokovale eksplozije koje su prouzročile štetu na zgradi oko 100 metara od veleposlanstva, dodao je. "Ne možemo sa sigurnošću reći da je meta tih eksplozija bilo upravo veleposlanstvo. Također istražujemo jesu li djelovali sami, na zahtjev nekoga drugoga, ili zajedno", rekao je Jespersen.

Odbio je reći kako su trojica mladića, starih između 15 i 20 godina, povezana s incidentom, ali je rekao da će policija podnijeti preliminarnu prijavu za ilegalni posjed oružja. Ove godine je najmanje 10 Šveđana optuženo u Danskoj za pokušaje ubojstva ili posjedovanje oružja. To je izazvalo uzbunu i oštre kritike u društvu glede širenja organiziranog kriminala.

Obavještajci pomažu u istrazi

"U šoku smo ovog što se dogodilo. Nitko nije ozlijeđen i nitko nije bio u veleposlanstvu u trenutku eksplozija", rekao je glasnogovornik ambasade. Danske sigurnosne i obavještajne službe pomažu policiji u istrazi i razmatraju pojačanje razine sigurnosti oko institucija povezanih sa židovskom zajednicom.

Carolineskolen, židovska škola u Kopenhagenu, u srijedu će ostati zatvorena zbog blizine poprišta zločina. U susjednoj Švedskoj se dogodilo već nekoliko sličnih incidenata u blizini izraelskog veleposlanstva.

Švedske vlasti su potvrdile da je policija spriječila nekoliko planiranih napada u režiji iranskih sigurnosnih službi uz pomoć lokalnih kriminalnih mreža. Iran je švedske optužbe nazvao "neutemeljenim".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.