Kakve to vojnike Sjeverna Koreja šalje u Ukrajinu?

Foto: Profimedia

Ukrajina je upozorila na ozbiljan rizik od eskalacije s obzirom na to da je sve vjerojatnije kako će tisuće elitnih sjevernokorejskih vojnika stići u pomoć ruskim trupama na bojištu. Prema navodima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i južnokorejskih obavještajnih službi, približno 10.000 sjevernokorejskih vojnika spremno je pridružiti se ruskoj vojsci.

Video objavljen u petak prikazuje dolazak sjevernokorejskih trupa u ruske baze na dalekom istoku zemlje, gdje su preuzeli vojnu opremu u dugim redovima. Prema izvješćima, 1500 specijalaca već je prebačeno u lučki grad Vladivostok, a daljnje raspoređivanje vojnika očekuje se u bliskoj budućnosti.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov izjavio je da će oko 2600 sjevernokorejskih vojnika biti poslano u borbu u ruskoj regiji Kursk do 1. studenog. Snage za specijalne operacije Sjeverne Koreje (SOF), koje su među najtajnovitijim jedinicama te vrste, poznate su po svojoj lojalnosti i visokom stupnju obuke, ali im nedostaje napredna vojna oprema, piše Telegraph.

Prikrit će ih ruskim odorama

Prema izvještajima, osoblje koje je navodno poslano u Vladivostok dolazi iz redova sjevernokorejskih specijalnih snaga (SOF) od približno 200.000 ljudi, koje su prvenstveno fokusirane na ispitivanje i testiranje južnokorejske obrane. Prema južnokorejskoj obavještajnoj službi (NIS), ovim vojnicima su izdane ruske vojne uniforme, oružje i lažne iskaznice, a očekuje se da će biti raspoređeni u Ukrajinu nakon što završe obuku i prilagodbu.

NIS je izjavio kako izgleda da je ovaj potez pokušaj prikrivanja činjenice da sjevernokorejske trupe sudjeluju u sukobu, prikazujući ih kao ruske vojnike. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiga istaknuo je u subotu kako prisutnost sjevernokorejskih vojnika predstavlja "veliku prijetnju daljnjoj eskalaciji".

Unatoč njihovoj lojalnosti Pjongjangu, ostaje nejasno kakvu će točno ulogu imati sjevernokorejske specijalne snage, koje ne govore ruski, na ukrajinskoj istočnoj bojišnici. S obzirom na to da je sukob postao rat iscrpljivanja, to nije tipičan teren za tajne misije kakve obično izvode specijalne jedinice.

Netipične postrojbe

Za razliku od ostalih vodećih specijalnih službi na svijetu, vrlo malo se zna o operacijama sjevernokorejskih specijalnih snaga (SOF).

Analitičar Maxwell Goldstein iz Gray Dynamicsa, obavještajne konzultantske tvrtke sa sjedištem u Londonu, opisao je SOF u srpnju kao "vrhunski obučene trupe opremljene najboljom dostupnom opremom za opasne, ali ključne misije". Prema Goldsteinu, SOF posjeduje 12 lakih pješačkih brigada, tri izvidničke postrojbe specijalizirane za operacije iza neprijateljskih linija, tri zračno-desantne divizije te tri opće snajperske postrojbe, uz dodatne snajperske brigade pridodane zračnim i pomorskim snagama.

Zanimljivo, procijenjena veličina SOF-a, koja iznosi oko 200.000 ljudi, prilično je neobična u usporedbi s međunarodnim standardima. Na primjer, britanski SAS ima samo oko 500 aktivnih pripadnika, dok američki Delta Force broji oko 2000 operativnih članova.

Nedostatak sofisticirane opreme

Izvješće američke obrambene obavještajne agencije iz 2021. opisalo je sjevernokorejske specijalne snage (SOF) kao visoko obučene i motivirane, s pristupom najboljoj opremi koja je dostupna državi poput Sjeverne Koreje, uključujući i kemijske i biološke agense. Međutim izvješće je također istaknulo da, u usporedbi s opremom drugih svjetskih SOF jedinica, sjevernokorejska oprema zaostaje te im nedostaju sofisticirani artikli poput napredne komunikacijske opreme, opreme za obradu signala i specijaliziranih eksploziva.

Ahmed Hassan, izvršni direktor tvrtke Gray Dynamics, naglasio je da se sjevernokorejski SOF smatra "posebnim" prema sjevernokorejskim vojnim standardima, ali ne prema standardima NATO-a ili ruskih specijalnih snaga. Prema njegovim riječima, SOF je u sredini ljestvice, ocjenjujući ga kao "snagu 5", gdje bi ocjena 10 bila za elitne jedinice poput Delta Forcea ili SAS-a.

Hassan je dodao da sjevernokorejsko razumijevanje specijalnih operacija nije usporedivo s NATO-ovim standardima. U njihovom kontekstu, termin "specijalne operacije" više se odnosi na bilo što što nadilazi zadatke redovnih vojnika.

Specijalci su lojalniji vlastima

Profesorica Hazel Smith, vodeća stručnjakinja za Sjevernu Koreju sa Sveučilišta SOAS, pozvala je na oprez u vezi s tvrdnjama južnokorejske obavještajne službe da će sjevernokorejske specijalne snage uskoro biti raspoređene u Ukrajinu. Istaknula je da su se neke prethodne obavještajne procjene pokazale "spektakularno pogrešnima".

"Vrlo je teško potvrditi točnost tih tvrdnji", rekla je Smith. Dodala je da bi, ako vojnici doista budu poslani, vjerojatno bili iz redova specijalnih operacija jer Sjeverna Koreja ne može riskirati slanje ročnika zbog straha od prebjega. Vojnici specijalnih snaga smatraju se lojalnijima vladi.

Smith je također naglasila da je istočni front u Ukrajini neprikladan za specijalne operacije, posebno za vojnike koji ne govore ruski jezik.

Kina nije zabrinuta

Prema povjesničaru i analitičaru ruske kulture Ianu Garneru, Kina, najveći saveznik Sjeverne Koreje, trenutno ne pokazuje preveliku zabrinutost zbog podrške Rusiji. No, povijesno gledano, Peking se protivio bilo kakvim potezima Pjongjanga koji bi mogli destabilizirati kineske vanjske odnose, osobito njezine važne trgovinske odnose sa Zapadom. Sjeverna Koreja je za Kinu strateška tampon-zona između nje i Južne Koreje, saveznice SAD-a.

U subotu je SAD najavio sankcije protiv kineskih tvrtki povezanih s proizvodnjom dronova koji su korišteni protiv Ukrajine. No Garner je za The Telegraph izjavio kako bi Kina, ako odluči spriječiti konačno raspoređivanje sjevernokorejskih trupa u Ukrajinu, mogla blokirati tu inicijativu.

Prema Garneru, Rusija ima vrlo malo toga za ponuditi Sjevernoj Koreji u usporedbi s Kinom, pa bi Peking mogao spriječiti te trupe da uopće budu raspoređene na bojištu ako bi smatrao da se to kosi s kineskim strateškim i sigurnosnim interesima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.