Sjeverna Koreja se uključila u rat. "AI prepoznao lica onih koji su otišli na frontu"

Screenshot: X

Dužnosnici u Ukrajini i Južnoj Koreji optužili su Sjevernu Koreju za slanje više tisuća vojnika, prema procjenama, u pomoć Rusiji u ratu u Ukrajini. To otvara novu fazu rata, navodi Reuters u danas objavljenoj analizi.

I Moskva i Pjongjang odbacili su te tvrdnje, a američki dužnosnici rekli su da još uvijek istražuju izvješća.

Što kažu Ukrajinci i Južnokorejci?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Sjevernu Koreju za slanje časnika u Rusiju i pripremu 10.000 vojnika kako bi pomogli Moskvi u ratnim naporima.

U petak je Južnokorejska nacionalna obavještajna služba (NIS) priopćila da je Sjeverna Koreja poslala 1500 pripadnika specijalnih postrojbi na daleki istok Rusije radi obuke i aklimatizacije u tamošnjim vojnim bazama.

Oni će, procjenjuju južnokorejski obavještajci, biti poslani u borbu protiv ukrajinskih snaga, i to prvo u Kurskoj oblasti, dijelu Rusije u koji su elitne ukrajinske brigade upale prije više od dva mjeseca i okupirale oko 100 naselja.

"Umjetna inteligencija prepoznala lica ključnih časnika"

Južna Koreja je objavila još jednu vrlo zanimljivu informaciju. Tvrde da su koristili umjetnu inteligenciju kako bi prepoznali lica i identificirali članove izaslanstva od desetaka sjevernokorejskih časnika koji su posjećivali bojišnicu u Ukrajini.

Oni su, tvrde Južnokorejci, Rusima davali upute o balističkim projektilima KN-23 proizvedenim u Sjevernoj Koreji, koje ruske snage ispaljuju na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini.

Tko je bio u izaslanstvu?

Izaslanstvo je uključivalo i ključnu osobu u razvoju sjevernokorejskih raketa, koju su analitičari iz Seula identificirali kao Ri Song-jina, viđenog i na lanjskim fotografijama dok je pratio vođu Kim Jong-una u tvornice koje proizvode projektile za sjevernokorejsku vojsku.

Brodovi ruske pacifičke flote otkriveni su kako premještaju sjevernokorejske specijalne postrojbe u Vladivostok od 8. do 13. listopada i očekuje se da će uskoro nastaviti sa sličnim akcijama, objavio je NIS.

Vojnici su opskrbljeni ruskim vojnim uniformama, oružjem i lažnim identifikacijskim dokumentima prije nego što budu raspoređeni u borbu, objavili su južnokorejski obavještajci.

 

Zašto bi Sjeverna Koreja pomogla Rusiji?

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da sporazum koji je potpisao s Kim Jong-unom tijekom posjeta Pjongjangu u lipnju uključuje klauzulu o uzajamnoj pomoći. Njime se definira da bi svaka potpisnica pomogla drugoj u odbijanju vanjske agresije.

Upitan znači li to da bi Rusija mogla biti uvučena u potporu Pjongjangu u sukobu na Korejskom poluotoku ili da bi Sjeverna Koreja mogla stati na stranu Rusije u sukobu sa Zapadom, Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov rekao je da pakt "podrazumijeva istinski stratešku duboku suradnju u svim područjima, uključujući sigurnost".

Analitičari kažu da bi Sjeverna Koreja mogla imati koristi od pružanja oružja i ljudstva stjecanjem neposrednog iskustva i znanja koja proizlaze iz direktnog sudjelovanja na bojišnici.

Čini se da Pjongjang, koji je pod strogim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja, također naveliko uvozi naftu i druge proizvode iz Rusije, prema stranim obavještajnim agencijama i komercijalnim satelitskim snimkama koje su pregledali analitičari.

Vježba sjevernokorejskih vojnika

Izvješće think tanka povezanog s južnokorejskim NIS-om procjenjuje da je Sjever, kojem nedostaje novca, prošle godine zaradio oko 540 milijuna dolara od prodaje oružja Rusiji.

Kakve su reakcije?

Danas je Južna Koreja objavila da je ruskom veleposlaniku uputila prosvjed zbog raspoređivanja sjevernokorejskih vojnika u Rusiji. Putinov glasnogovornik odbacio je izvješća o sjevernokorejskim snagama u Ukrajini kao "lažne vijesti".

Prekjučer je američki ministar obrane Loyd Austin rekao da ne može potvrditi izvješća da je Sjeverna Koreja poslala vojnike u Rusiju uoči mogućeg slanja u rat protiv Ukrajinaca, ali je dodao da bi takav potez bio zabrinjavajuć, ako je istinit.

Šef NATO-a Mark Rutte također je prošlog tjedna rekao da nema dokaza o prisutnosti sjevernokorejskih snaga u ovoj fazi. Ako su izvješća istinita, to "pokazuje razinu očaja" u Rusiji, rekao je u petak britanski premijer Keir Starmer.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un i ruski diktator Vladimir Putin u Pjongjangu

Kakav bi bio utjecaj sjevernokorejskih snaga?

Rusija je na Ukrajinu ispalila desetke balističkih projektila proizvedenih u Sjevernoj Koreji i primila veliki broj topničkih granata i protutenkovskih raketa, kažu Južna Koreja, Ukrajina, Sjedinjene Države i neovisni istraživači.

Vojni analitičari kažu da postoje pitanja o tome kako bi Rusija uključila sjevernokorejske trupe na terenu te da, kao i oružje, priljev tih snaga vjerojatno ne bi promijenio situaciju, ali bi mogao pomoći produžiti sukob.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.