Pola Havane dobilo struju

Foto: EPA

Potrošači u pola Havane, glavnog grada Kube, danas su dobili električnu energiju nakon četverodnevnog nestanka u cijeloj zemlji, objavila je elektroenergetska tvrtka kubanske prijestolnice, javlja Anadolu.

"Oko 50 posto klijenata sada ima struju“, navodi Elektroprivreda u izvještaju koji je objavio državni novinski portal Cubadebate.

U petak je nestalo struje za 10 milijuna stanovnika otoka nakon što je kolaps najveće elektrane na uglen na Kubi oštetio mrežu, rekao je šef za opskrbu  električnom energijom u ministarstvu energetike Lazaro Guerra.

U subotu ujutro ponovo je došlo do kvara u opskrbi električnom energijom širom zemlje.

Dolazak tropske oluje Oscar u nedjelju navečer pogoršao je situaciju. Obilne kiše i vjetrovi utjecali su na milijune Kubanaca.

Vlasti krive američki embargo

Kubanski zvaničnici proglasili su "energetsku izvanrednu situaciju", suspendirali nastavu u obrazovnim ustanovama i dio javnih usluga.

Nakon što su ljudi izašli na ulice u znak protesta zbog nestanka struje, kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel rekao je da rade na ublažavanju situacije, ali je upozorio da neće “dozvoliti vandalske činove“.

Vlada Kube je saopćila da se očekuje da će struja biti vraćena u veći dio zemlje do utorka.

Nestanak struje pogoršao je ionako tešku situaciju stanovnika Kube koji se bore s visokom inflacijom i nestašicom hrane, lijekova, goriva i vode.

Diaz-Canel je okrivio američki trgovinski embargo za nestanke struje, rekavši da je to otežalo nabavku goriva za elektrane.

Ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez je rekao da "ako se embargo ukine, neće biti zamračenja".​​​​​

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.