Objavljene karte koje pokazuju napredovanje Rusa u Kursku, Ukrajina gubi teritorij

Foto: ISW

Ruske trupe nastavljaju izvoditi protunapade na ukrajinske snage u regiji Kursk, a posljednje vojne karte pokazuju kako se ruska operacija usmjerena na povratak teritorija pod ukrajinskom kontrolom razvijala tijekom proteklog tjedna. Dva i pol mjeseca nakon ukrajinskog upada na područje intenzivni sukobi nastavljaju se, pri čemu obje strane trpe značajne gubitke.

Institut za proučavanje rata (ISW) izvijestio je da geolocirane snimke pokazuju napredovanje ukrajinskih snaga sjeverno od Sudže, grada koji je Kijev zauzeo ubrzo nakon probijanja slabo branjenih ruskih granica 6. kolovoza. Ovo napredovanje dolazi unatoč tome što su ruske snage ponovno usmjerile svoju pažnju na druge dijelove bojišnice.

Teške bitke

Prošlog mjeseca je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio operaciju u Kursku "uspjehom" iako je rusko osvajanje dijelova ukrajinske regije Donjeck bacilo sjenu na to. Kijev je tvrdio da je zauzeo oko 500 četvornih milja teritorija, ali tu informaciju još uvijek nisu potvrdili drugi izvori, poput Newsweeka.

Moskva je odgovorila na ukrajinsko napredovanje, ali s određenim zakašnjenjem. Prema vrhovnom zapovjedniku ukrajinskih oružanih snaga Oleksandru Sirskom, Rusija je rasporedila 50.000 vojnika u regiji Kursk, oslabivši pritom svoje operacije na istoku Ukrajine. Newsweek je zatražio komentare od ruskog i ukrajinskog ministarstva obrane kako bi dobio dodatne informacije o trenutnoj situaciji.

Objavljene karte pokazuju značajne promjene u regiji Kursk tijekom tjedan dana, s grafikom od 20. listopada koja ilustrira rastuće napredovanje ruskih snaga u usporedbi s prikazom od 13. listopada. Te karte sugeriraju da su ruske snage uspjele povratiti određene teritorije koje su prethodno zauzele ukrajinske snage nakon njihove ofenzive u kolovozu. Iako su ukrajinske trupe prvotno zabilježile značajne uspjehe, ruski odgovor tijekom tog razdoblja ukazuje na ponovno osnaživanje njihovih operacija u toj regiji.

Napredovanje ruskih snaga u ovom tjednu ilustrira njihovu povećanu vojnu aktivnost i jačanje prisutnosti u Kurskoj regiji, što je dovelo do preokreta u borbenim operacijama na ovom frontu. Ove promjene naglašavaju složenost i nepredvidljivost trenutnog ratnog stanja, jer se obje strane suočavaju s izazovima održavanja kontroliranih teritorija.

Ruska uspješnost u protunapadima

Finski vojni analitičar Emil Kastehelmi izjavio je za Newsweek kako ruske trupe vjerojatno brojčano nadmašuju ukrajinske, što otežava Kijevu provođenje učinkovitih ofenzivnih operacija koje bi imale za cilj brzo proširiti područje pod njihovom kontrolom. "Najveće područje koje je Ukrajina kontrolirala iznosilo je oko 1200 četvornih kilometara. Trenutno kontrolira oko 700 četvornih kilometara, što znači da su Rusi prilično dobro uspjeli u svojim protunapadima", rekao je Kastehelmi.

Iako je Rusija bila prisiljena premjestiti trupe u regiju Kursk, Kastehelmi je napomenuo da "Ukrajini vjerojatno još više trebaju snage povezane s operacijom Kursk na drugim bojištima nego što Rusiji trebaju vlastite trupe u Kursku".

U međuvremenu, ukrajinski vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski objavio je na Telegramu da je posjetio ukrajinske trupe u Kursku, kao i jedinice u susjednoj regiji Sumi, naglasivši kako je saslušao prijedloge zapovjednika brigada i pomogao u rješavanju ključnih pitanja na terenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.