Rasprava o stanju na Malti podijelila lijeve i desne eurozastupnike

Foto: EPA

Rasprava o vladavini prava na Malti u povodu dodjele nagrade Daphne Caruana Galizia za novinarstvo za 2024. podijelila je zastupnike lijevih i desnih klubova, koji su je iskoristili za kritiku stanja u toj zemlji kojom upravlja vlada lijevog centra.

Nagrada Europskog parlamenta Daphne Caruana Galizia nazvana je po malteškoj istraživačkoj novinarki, blogerici i antikorupcijskoj aktivistici koja je ubijena 2017.

Dodjeljuje se svake godine na obljetnicu ubojstva kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.

Pitanje vladavine prava na Malti podijelilo desnicu i ljevicu

Usporedno s dodjelom nagrade eurozastupnici su danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu održali raspravu pod nazivom Sedam godina od ubojstva Daphne Caruane Galizije: nedostatan napredak u ponovnoj uspostavi vladavine prava na Malti.

Daphne Caruana Galizia je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017. Revolt javnosti zbog načina na koji su vlasti vodile istragu njezina ubojstva doveo je do ostavke premijera Josepha Muscata. 

Činjenica da je slučaj ubojstva malteške novinarke doveo do ostavke čelnika lijevog centra, laburista koji su trenutačno na vlasti na Malti, u raspravi je podijelio dio zastupnika lijevih i desnih zastupničkih klubova, koji su kritizirali napredak Malte u ostvarivanju vladavine prava.

Švedska socijalistica Evin Incir navela je u raspravi da je po Indeksu vladavine prava Malta bolje rangirana od devet članica EU-a uključujući i Hrvatsku.

"Raspravljajmo sada o korupciji i vladavini prava u EU kao cjelini, iako se čini da EPP i njegovi krajnje desničarski saveznici nisu zainteresirani za rješavanje ovih pitanja, vjerojatno kako bi izbjegli privlačenje pozornosti na mnoge zemlje kojima upravljaju nižeg ranga od Malta u ovom indeksu. Umjesto toga, oni pokušavaju iskoristiti našu demokratsku platformu ovdje, u Europskom parlamentu, kako bi skupili političke bodove. Ubojstvo Daphne Caruane Galizie ne bi trebalo politizirati radi takvog dobitka", rekla je Incir.

Na njezino izlaganje reagirala je HDZ-ova Sunčana Glavak (HDZ/EPP) rekavši da "zaštita novinara nije ekskluzivno pravo kolega s ljevice". "Ne, nije. I vi spominjete Hrvatsku iz koje ja dolazim. I nemojte se koristiti riječima o zemlji o kojoj ništa ne znate", rekla je Glavak.

"Ubojstvo Dafne izazvalo je globalnu osudu i otvorilo ozbiljna pitanja o vladavini prava, ne samo na Malti, već i šire u Europskoj uniji i ovaj je slučaj postao simbol prijetnji neovisnosti novinarstva u demokratskim društvima, ali također ukazao na strukturalne slabosti u pravosudnom i političkom sustavu", nastavila je Glavak i ocijenila da je "napredak Malte ispod očekivanja".

Europski parlament pridonio statusu novinara, ocjenjuje Glavak

Europski parlament godišnju nagradu Daphne Caruana Galizia ustanovio je 2019. a pitanja vezana uz slobode medija često su na dnevnom redu plenarnih sjednica.

Glavak je uoči rasprave za Hinu rekla ocijenila da su rezolucije Europskog parlamenta značajno pridonijele unapređenju statusa novinara u Europi, iako one same po sebi nisu pravno obvezujuće.

Njihov utjecaj dolazi iz činjenice da podižu svijest o pitanjima koja se tiču slobode medija, zaštite novinara i borbe protiv cenzure i nasilja nad novinarima, smatra Glavak.

"Vladavina prava predstavlja značajan problem u nekim zemljama Europske unije (EU) kada govorimo o novinarstvu. Iako je EU posvećena promicanju demokracije, slobode medija i vladavine prava, u praksi postoje razlike među državama članicama", kaže Glavak. 

"U nekim državama članicama, zakonodavni okviri omogućuju zloupotrebu zakona o kleveti kako bi se ušutkali novinari i mediji. SLAPP tužbe (strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja) često se koriste kako bi se novinari iscrpili financijski i psihički, iako su istraživanja pokazala da su ti slučajevi često neutemeljeni. Nedostatak snažne vladavine prava otežava novinarima da se učinkovito brane od ovakvih tužbi, osobito u državama gdje političari ili korporacije imaju previše utjecaja na pravosudni sustav", kaže HDZ-ova zastupnica.

U Mađarskoj, na primjer, mediji su u velikoj mjeri centralizirani i kontrolirani od strane struktura bliskih vladi, što ograničava pluralizam medija i slobodu novinara, primjećuje Glavak. 

HDZ-ova zastupnica kao probleme s kojima se suočavaju novinari navodi još i neučinkovito provođenje zakona o slobodi medija te korupciju i nedostatak transparentnosti. "Zemlje s višim razinama korupcije i manjkom transparentnosti, poput Mađarske i Bugarske, imaju tendenciju da otežavaju rad novinara, osobito onih koji se bave istraživačkim novinarstvom", kaže Glavak.

Nagradu Daphne Caruana Galizia osvojilo istraživanje o nestanku maloljetnih migranata u Europi

Ovogodišnju nagradu osvojio je projekt Izgubljeni u Europi o nestanku tisuća maloljetnih migranata bez pratnje. 

Istraživanje koje su vodili njemački, talijanski, grčki, nizozemski, belgijski, irski i britanski mediji pokazalo je da je od 2021. do 2023. diljem Europe nestalo najmanje 51.433 maloljetnih migranata bez pratnje, odnosno da je u tom razdoblju svakog dana u prosjeku nestajalo 47 djece koja su tek stigla u Europu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.