Milanović: Plenković manipulira i obmanjuje, časnici NATO-a će biti u Ukrajini

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ured predsjednika Zorana Milanovića objavio je priopćenje u vezi rasprave oko NATO-ove misije pomoći Ukrajini i pitanje slanja vojnih pripadnika NATO saveza na teren u Ukrajini. Kaže da je Plenković danas potvrdio kako će neki časnici NATO zemalja ipak biti u Ukrajini.

Milanović: Plenković manipulira i obmanjuje, časnici NATO-a će biti u Ukrajini

"Andrej Plenković potvrdio je danas da će pripadnici NATO misije NSATU sigurno biti tamo teritorij Ukrajine. Citiram ga: "Ako je aktivnost NATO-a potporna aktivnost - čega?" Naoružanje i obuka. Koga? Ukrajine i ukrajinske vojske. Tako će biti i ovdje NSATU ima nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini, sto posto će biti u Ukrajini. Bit će sigurno u Ukrajini", da ponovim riječi tog nečasnog čovjeka koji je do jučer lagao hrvatski narod da će članovi misije NSATU biti isključivo na teritoriju država članica NATO-a, sigurno ne u Ukrajini.

Ovo je NATO misija za koju kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga nisam dao svoju prethodnu sporazuma, misija u koju Andrej Plenković želi poslati pripadnike OSRH. Ja svoje nisam dao prethodnu suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji NSATU jer to neću dopustiti da hrvatski vojnici sudjeluju u misiji čiji će pripadnici, potvrdio je Plenković, "sigurno biti u Ukrajini". I to je ono što je Plenković do sada želio zadržati od Hrvatske. Podsjetit ću i na zadaće misije NSATU-a koje nisu – kako to Plenković želi prikazati – isporuka pošte", poručio je Milanović.

"Misija NATO-a je vojna potpora zemlji u ratu"

"Glavne zadaće NATO vojnika u misiji bit će razvoj snaga, koordinacija opreme, koordinacija obuke i logistika opremanja ukrajinske vojske. Ako Plenkoviću nije jasno, to su sve aktivnosti vojne potpore zemlji u ratu. Osim što laže, Plenković sada manipulira podacima iz tajnog dokumenta: vara hrvatski narod kada kaže da će u Ukrajinu ići "nekoliko časnika za vezu".

Svi, pa i ja jedan od njih, koji je imao uvid u taj dokument - koji je, znate, izradilo Ministarstvo obrane - znaju da se ne radi o "nekolicini časnika za vezu" ili poštarima, koliko god cinično kaže Plenković. Sada je valjda jasno zašto je pod svaku cijenu htio spriječiti sabor da predstavnici u Odboru za obranu dobivaju pristup tom dokumentu: kako bi se moglo nastaviti manipulirati činjenicama i obmanjivati ​​hrvatski narod", nastavlja Milanović.

Milanović: Plenković želi Hrvatsku uvući u rat

"Spreman je u toj manipulaciji ići tako daleko da uvjerava ljude kako je odlazak pripadnika NATO misije u zaraćenu zemlju nešto "notorno", za njega očito i uobičajeno. A ovo je prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu da pripadnici NATO-a organizirano i koordinirano odlaze na teritorij države u ratu koja k tome nije članica Saveza. To je presedan. A notorno je ovo što radi Plenković – što želi uvući Hrvatsku u rat.

Kako bi zatajio istinu, Plenković je najprije poslao svog ministra obrane da laže u Hrvatskom saboru pa je Anušić – koji je također imao istu informaciju - gledao saborske zastupnike u oči i obmanjivao ih. Ni to mu nije bilo dovoljno pa je priveo načelnika Glavnog stožera OSRH u svoj ured i natjerao ga da potpiše neistinitu izjavu kao dokaz svojih laži. Osramotio je načelnika GS OSRH koji je jučer, očito pod njegovim pritiskom, potpisao tvrdnju: "Teritorijalno, provedba OPLAN-a je isključivo na teritoriju zemalja članica NATO-a". A već danas ga je Plenković demantirao tvrdeći kako će NATO časnici 'sigurno biti u Ukrajini'", tvrdi Milanović.

"Nisam dovodio u pitanje pravo drugih članica NATO-a da pristupe misiji"

Upregnuo je Plenković sve raspoložive poslušnike u Hrvatskom saboru da brane njegove neobranjive obmane. A sada ih je - sklonjen u šipražje, s izdvojenog zapovjednog mjesta daleko od Hrvatskog sabora - kukavički izdao i ostavio da objašnjavaju što zapravo znači njegovo priznanje da će pripadnici NSATO-a "sigurno biti u Ukrajini". Uskratio sam svoju prethodnu suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji NSATU vodeći se isključivo hrvatskim interesima i brigom za hrvatske vojnike.

Kao Vrhovni zapovjednik OSRH imao sam informacije koje su me učvrstile u tom stavu, ali nisam dovodio u pitanje pravo drugih članica NATO-a da svojevoljno pristupe NSATO-u. Na taj način, odgovorno sam pozicionirao Hrvatsku kao pouzdanu članicu, ali prije svega kao jednakopravnu članicu Saveza koja vodi računa i o svom interesu.

Za razliku od Plenkovića koji je, po tko zna koji puta, Hrvatsku gurao u korist tuđih interesa kao državu poslušnicu. I da ponovim kako bi svima bilo jasno: dao sam prethodnu suglasnost za 12 misija NATO-a, EU-a i UN-a koje su mirovne misije, a za 13., NSATU, nisam jer Hrvatska bezuvjetno zadržava pravo na svoj stav o sudjelovanju u misijama pomoći državama u ratu koje nisu članice Saveza."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.