Mladi turist: Mene i dečka su pratili u Splitu, udarali šakom, žena nas pljuvala

Ricky Liu i njegov prijatelj Craig Screenshot: Instagram

Ricky Liu, tiktoker iz Londona, na svojim društvenim mrežama objavio je videa u kojima opisuje napad na sebe, svojeg dečka i prijatelja na splitskim Bačvicama.

U videu prepričava da se fotografirao u moru s dečkom, a onda ih je, prepričao je, skupina djece počela gađati pijeskom.

"Otišao sam do njih i zamolio ih da ne bacaju pijesak i da nas puste na miru. A onda su počeli vikati da smo gej. Ali na kraju su otišli. Nastavili smo se fotografirati, a onda opet napad pijeskom", prepričao je Ricky Liu.

Objavio je još jedan video. U njemu je prepričao da je kasnije žena na njih bacila cigaretu, a drugi ih muškarac pratio te udario njegovog prijatelja šakom, a on je zatim udario glavom u stablo.

"Ako si gej i putuješ u Hrvatsku, moraš biti na oprezu. Nisam ljut, nego razočaran. Moram se brinuti za svoju sigurnost na ostatku ljetovanja", dodao je. 

 

Upit o događaju poslali smo i splitskoj policiji, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Split Pride: Ovakvog se Splita danas sramimo

O svemu su se oglasili iz Split Pridea. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ovakvog se Splita danas sramimo.

Tijekom ovogodišnje kampanje Split Pridea upozoravali smo na problem sigurnosti u javnom prostoru. Pričali smo o tome kako nije fer da LGBTIQ+ osobe stalno moraju razmišljati o tome koliko su sigurni i mjeriti koliko se slobodno mogu ponašati. Ovi turisti su valjda mislili da mogu biti opušteni. Činjenica je da LGBTIQ+ osobe ne mogu biti opuštene u Splitu jer će si unatoč svim važećim zakonima netko uvijek dati za pravo da im priđe i napadne ih, pljuje i vrijeđa. U sred bijela dana.

Sramotno je da se u gradu koji toliko ulaže u turizam tuku turisti po plažama. Žrtva homofobnog napada je influencer sa 90 000 pratitelja pa je pitanje i kako će se to odraziti na splitski turizam. Hoće li cijela Europa sada znati kakvi smo divljaci. Pitanje je hoće li Turistička zajednica ikako reagirati, ispričati se žrtvama i osuditi ovaj napad.

"Molimo policiju da procesuira napadače"

Najviše od svega nas brine to što znamo da će neka mlada LGBTIQ+ osoba u Splitu čitati o ovom događaju i pomisliti da u ovom gradu nije siguran ili sigurna. Jer dovoljno je da se proširi vijest o jednom napadu pa da se čitava zajednica zabrine.

Zato molimo prije svega Policijsku upravu da procesuira napadače i time pošalje poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Zatim MUP i Ministarstvo turizma da se oglase i osude ovaj zločin iz mržnje. Molimo Grad Split i gradonačelnika da pošalje jasnu poruku da homofobno ponašanje u Splitu nije dobrodošlo.

"Ispričavamo se žrtvama"

U sri bila dana ovi su ljudi, prvo djeca pa odrasli, uzeli sebi za pravo da napadaju gej muškarce misleći valjda da je u redu to što čine i da neće biti sankcionirani jer je u redu tući pedere. Unatoč svim važećim zakonima.

Mi iz nevladinih organizacija možemo upozoravati na problem, ali tek kada nadležne institucije počnu reagirati na homofobiju, društvo će se promijeniti. Zahtijevamo od svih nadležnih institucija da počnu ispravno reagirati na ovakve slučajeve jer se u protivnom neće ništa promijeniti. Sad je prilika da pokažete kakvo društvo želite.

Žrtvama se iskreno i duboko ispričavamo u ime onog boljeg i lipšeg Splita.

Zagreb Pride: Umjesto da upozore djecu, kukavičkom iživljavanju su se pridružili i ponosni muževi

O svemu su se oglasili i iz Zagreb Pridea, njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Dečki su se kupali i ljubili. Hrvatska homofobna djeca prvo su 'muški' pomislila da mogu što im se hoće, pa su onda 'hrabro' lagali da nisu oni ništa napravili, onda su im se, umjesto da djecu upozore i smire, u kukavičkom iživljavanju pridružili 'ponosni' hrvatski muževi.

Na potezu su:

1. Policijska uprava splitsko-dalmatinska, koja preko medija i društvenih mreža raspolaže svim relevantnim dokazima za uznemiravanje, ponižavanje i na koncu zločin iz mržnje koji su počinili hrvatski maloljetni i punoljetni državljani, čiji je identitet vrlo jednostavno utvrditi;

2. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović (HDZ), koji napad mora osuditi i dati nalog policijskim postajama da brzo i učinkovito rješavaju slučajeve zločina iz mržnje;

3. Ministar turizma i sporta Tonči Glavina (HDZ), koji si mora ispričati Rickyju Liu i njegovom dečku;

4. Hrvatska turistička zajednica, koja se mora oglasiti priopćenjem;

5. Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak (Centar).

Sve manje od toga je poruka domaćim i stranim turistima da je Hrvatska mala zemlja puna homofoba koje država štiti, a nasilje prihvaća.

Sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj imaju neosporivo pravo slobodno se kretati ulicama, poljubiti se gdje god požele, plesati zagrljeni na ljetnim obalnim festivalima, nježno se dodirivati na plažama i kupalištima, držati se za ruke u kafićima i restoranima: živjeti živote slobodne od nasilja", poručili su iz Zagreb Pridea.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.