Ukrajinska nagrađivana spisateljica (37) među žrtvama ruskog napada na pizzeriju

Foto: Twitter

Nagrađivana ukrajinska spisateljica Viktoria Amelina (37) umrla je od ozljeda zadobivenih u ruskom napadu na pizzeriju u Kramatorsku koji se dogodio prošlog tjedna.

Amelina je trinaesta osoba koja je umrla od posljedica ovog napada. Udruga pisaca PEN Ukrajine objavila je priopćenje u kojem se navodi da su liječnici učinili sve da spase život 37-godišnje književnice, ali da je rana bila smrtonosna, prenosi Sky News.

Večerala u pizzeriji sa skupinom kolumbijskih novinara i pisaca

Aktivisti za ljudska prava su napad na pizzeriju označili kao ratni zločin. Kramatorsk je pod kontrolom Ukrajine, ali se nalazi blizu područja zemlje koja su pod ruskom okupacijom.

Amelina je večerala sa skupinom kolumbijskih novinara i pisaca u Ria Loungeu kada je projektil pogodio. U napadu projektilima ozlijeđeno je oko 60 ljudi.

Dokumentirala ruske ratne zločine

Amelina je bila proslavljena mlada spisateljica koja je dokumentirala ratne zločine od početka rata u veljači 2022. Također, počela je raditi blizu bojišnice te je ondje živjela s djecom.

Njezina prva publicistička knjiga na engleskom jeziku, "War And Justice Diary: Looking At Women Looking At War", trebala bi tek biti objavljena. Amelina je na svom Twitter profilu objavila sliku sebe dok fotografira bombardiranu zgradu u Ukrajini.

"Izgledam kao da bih trebala fotografirati knjige, umjetnost, svog malog sina... Ali ja dokumentiram ruske ratne zločine i slušam zvuk granatiranja, a ne pjesme. Zašto?", napisala je uz fotografiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.