Ne sprema se samo EU za povratak Trumpa nego i NATO. Putin ipak ne može slaviti

Foto: Profimedia

Dan nakon što je Mađarska preuzela predsjedanje Europskom unijom, Viktor Orban se zaputio u Kijev. Ukrajinski mediji prenijeli su najavu posjeta objavljenu dan ranije u britanskom Guardianu s nemalim čuđenjem. Od početka ruske agresije Orban ne samo da nije posjetio Kijev već je bio najveći protivnik slanja pomoći Ukrajini, istovremeno najveći zagovornik ruskih interesa. Stoga čuđenje ukrajinskih medija nije iznenađujuće.

Orban je u Kijev krenuo, kako je sam najavio na mađarskom televizijskom kanalu M1, kao mirotvorac. Pritom je poručio da će se vrlo skoro Sjedinjene Države i Rusija dogovoriti oko Ukrajine, pri čemu je mislio na povratak Trumpa u Bijelu kuću iako ga nije spomenuo, dometnuvši da će EU trebati imati svog predstavnika u tim razgovorima.

Orban je u Kijevu najavio potpisivanje sporazuma o suradnji s Ukrajinom koji će riješiti otvorena pitanja i postaviti temelje za dugoročnu suradnju. A najveće otvoreno pitanje je problem u stvarnosti nepostojeće mađarske manjine u ukrajinskim Zakarpatima.

Pitanje nepostojećih Mađara u Ukrajini

Mlade obitelji su iskoristile mogućnost dobivanja mađarskog državljanstva te uzele mađarske putovnice i potražile novu sreću u nekoj europskoj ili sjevernoameričkoj državi. Preostali malobrojni solidarizirali su se s Ukrajincima i više ne tvrde da su Mađari niti žele imati bilo kakve veze s Mađarskom.

Zbog toga se Budimpešta ne poziva na sadašnje stanje nego na cenzus iz daleke 2001. godine kada je Mađara u ukrajinskim Zakarpatima bilo više od 10% od ukupnog broja stanovništva. Europska pravda je upravo objavila vijest da je Zelenski pristao na otvaranje prve osnovne škole na mađarskom jeziku. Što bi značilo da bi se taj otvoreni spor između Budimpešte i Kijeva mogao privesti kraju.

Kad je Orban bio sam u EU, morao se držati Putina. Sad se sve mijenja

Naredni mjeseci pokazat će je li došlo od obrata u Orbanovoj politici prema Ukrajini. I je li se Orban počeo odmicati od Putina procjenjujući da mu to savezništvo više šteti nego koristi.

S perspektivom vrlo skorog dolaska desnice na vlast u Francuskoj te ništa manjim izgledima da se to dogodi i u Njemačkoj, Orban mora razmišljati i o svom pozicioniranju unutar Europe. Dok je bio sam i izoliran, nije imao drugu opciju nego se držati Putina. No sada se odnosi snaga u Europi stubokom mijenjaju pa i Orban ima znatno veći prostor za koaliranje i djelovanje. 

I NATO se sprema za povratak Trumpa u Bijelu kuću

Nakon, najblaže rečeno, katastrofalne debate u kojoj je aktualni američki predsjednik Joe Biden pobijedio sam sebe, NATO je ubrzao pripreme za trenutak kad će se Trump vratiti u Ovalni ured Bijele kuće. Za sada se te pripreme prije svega odnose na ostvarenje uvjeta nastavka vojne pomoći Ukrajini u svim uvjetima. Uključujući i vrlo izvjesni trenutak povlačenja SAD-a iz te pomoći.

>> "Defcon 1 trenutak." Je li ovo Bidenov kraj?

S obzirom na to da su Sjedinjene Države dale više od pola vojne pomoći u zadnje dvije godine, to će biti itekako teško ostvariti. Tim prije ako u Francuskoj na vlast prvi put dođe ekstremna desnica.

I francuska i nizozemska krajnja desnica ublažavaju antiukrajinske stavove

Doduše, Jordan Bardella, predsjednik krajnje desnog Nacionalnog okupljanja, tijekom televizijskog sučeljavanja s premijerom Gabrielom Attalom i vođom ljevice Gabrielom Attalom, izjavio je: "Nećemo dozvoliti da ruski imperijalizam apsorbira savezničku državu kao što je Ukrajina." Tako je najavio nastavak pomoći Ukrajini uz izbjegavanje eskalacije s Rusijom.

I nizozemska desničarsko-populistička koalicija, predvođena Slobodarskom strankom Geerta Wildersa, značajno je ublažila antiukrajinska stajališta. Novi premijer Hendrikus Wilhelmus Maria Schoof, poznatiji kao Dick Schoof, izjavio je da će Nizozemska nastaviti ispunjavati obveze vezane uz Ukrajinu.

Znakovito imenovanje u ministarstvu obrane

Schoof nije rekao u kojem obimu će se te obveze nastaviti ispunjavati, odnosno hoće li biti na sadašnjoj razini ili znatno manjoj. Moglo bi biti znakovito da je za ministra obrane imenovan Ruben Brekelmans, veliki zagovornik Ukrajine i Izraela. Mala je vjerojatnost da bi Schoof (i Wilders) za ministra obrane odabrali osobu čiji bi stavovi bili potpuno u suprotnosti s koalicijskom politikom.

U nadi da će nove vlade Nizozemske i Francuske nastaviti pružati isti obim pomoći Ukrajini, NATO je odlučio u Kijevu formirati stalno predstavništvo s civilnim savjetnicima koji bi trebali koordinirati vojnu pomoć.

NATO planira dugoročnu pomoć Ukrajini, Trump je nepoznanica

U njemačkom gradu Wiesbaden formirat će se logističko zapovjedništvo sa zadaćom planiranja i koordinacije isporuka vojne pomoći i obuke ukrajinskih vojnika izvan Ukrajine.

Odlazeći glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da bi obim godišnje vojne pomoći europskih država Ukrajini trebao biti 40 milijardi eura. Tome se treba pribrojati i nemale pojedinačne iznose europskih država, uračunavajući donacije oružja, streljiva i obuke vojnika.

>> Ukrajini stiže ogromna količina oružja iz Amerike

Trump i dalje, s vremena na vrijeme, na predizbornim skupovima i u intervjuima tvrdi da će zaustaviti rusku agresiju na Ukrajinu za samo 24 sata. Kako je to nemoguće, samo pojačava dojam da će se u Ovalni ured Trump vratiti još nepouzdaniji i nepredvidljiviji nego što je bio u prvom mandatu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.